Dohoda o Hrobákovej

Pravidelné hliadky mestskej polície na dennej báze, vypratanie a vyčistenie celého areálu či uzamknutie vstupnej brány. Aj to sú výsledky utorkového rokovania zástupcov mesta, mestskej časti a mestskej polície o situácii v areáli Centra voľného času na Hrobákovej ulici.

„Našťastie sa nepotvrdilo, že by sa tu zdržiavali díleri drog, že by sa tu nachádzali injekčné striekačky a podobne,“ povedala na stretnutí JUDr. Zuzana Zajacová, náčelníčka mestskej polície Bratislava. Ako ju doplnil aj veliteľ petržalských policajtov Ján Hanidžiar, počas uplynulých dní, keď lokalitu monitorovali niekoľkokrát denne v dennom i nočnom čase, tu zaznamenali pohyb jedného až dvoch bezdomovcov, ktorí si tu stavali prístrešok z matracov, škatúľ a iného materiálu, ktorý predtým zobrali z blízkosti kontajnerových stojísk. „Agresívni neboli aj keď boli podgurážení a na požiadanie aj z areálu odišli, vieme však, že po našom odchode sa opäť vrátili,“ dodáva Hanidžiar. Problém sa teda opakoval.
Mesto i mestská časť sa preto dohodli, že spoločnými silami v najbližších dňoch absolútne vyčistia celý areál aj za asistencie mestskej polície, následné udržiavanie poriadku však bude musieť zabezpečiť mesto aj v spolupráci s Centrom voľného času. Zároveň mesto zabezpečí uzamknutie vstupnej brány tak, aby sa minimálne sťažil prístup nepovolaným osobám. Pokračovať budú aj zhustené hliadky policajtov. Mestská časť prostredníctvom pracovníkov odd. sociálnych vecí zároveň opäť ponúkne možnosť ubytovania bezdomovcom v ubytovniach.
Mestská časť však chce problém riešiť aj koncepčnejšie, preto privítala snahu mesta dostať celý areál do svojho majetku – časť budovy totiž patrí Krajskému školskému úradu pre potreby Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Mesto zanalyzuje aj rozsah činnosti svojho Centra voľného času aby zistilo, či využívajú celý objekt alebo je možné využiť ho aj na prípadné ďalšie aktivity, ktoré by mohli pomôcť ku stabilizácii situácie aj v priľahlej záhrade.
„Verím, že situácia sa rapídne zlepší pričinením všetkých zainteresovaných, pretože nikomu z nás nie je ľahostajné, v akom prostredí sa pohybujú deti, ktoré navštevujú Centrum voľného času,“ dodal starosta Petržalky Vladimír Bajan.

web od 2day