Sneženie meteorológovia avizujú aj v najbližších dňoch

Od tretej hodiny ráno  sú dnes v uliciach Petržalky pracovníci miestneho podniku Verejnoprospešných služieb (VPS), ktorí zabezpečujú  zimnú službu komunikácií  v správe mestskej časti. Spravidla ide o vnútrosídliskové komunikácie a chodníky. V dôsledku vetra a neustáleho sneženia sa mechanizmy zimnej služby vracajú na očistené miesta aj opakovane, pretože pre sústavné sneženie už po hodine nie je ani len náznak odhrnutia snehu.

V petržalských uliciach je nepretržite všetkých sedem mechanizmov s radlicou a 31 pracovníkov podniku VPS odhŕňa sneh na mnohých miestach aj ručne. Prioritne sa sústreďujú na komunikácie, ktoré vedú k zdravotným strediskám,  k nemocnici, domu sociálnych služieb,  školám, klubom dôchodcov, obchodom ale aj na miesta, ktoré smerujú  k zastávkam MHD  a pod.

Vzhľadom na predpovede počasia  Slovenského hydrometeorologického  ústavu, ktorý avizuje neustále sneženie až do štvrtka, štáb petržalskej zimnej služby rozhodol  o nonstop prevádzke v teréne.  Podľa informácií Františka Gutha z VPS,  na rozdiel od skúseností z minulých rokov, v tohtoročnej zime zaznamenali  už 29 záťažových dní, počas ktorých odstraňovali následky poľadovice alebo hustého sneženia. Odrazilo sa to na nákladoch na zabezpečenie zimnej služby. K dnešnému dňu miestny podnik Verejnoprospešných služieb Petržalka  vyčerpal finančné prostriedky už do výšky viac ako 85%.  Celkovo v rozpočte mestská časť vyčlenila 123 tisíc Eur na zimnú starostlivosť o miestne komunikácie. Doposiaľ  VPS spotreboval  takmer 200 ton posypového materiálu, zásoby posypu na najbližšie dni postačujú.

Mestská časť Petržalka vyzýva všetkých správcov ciest, terás či chodníkov, aby v týchto dňoch venovali zvýšenú pozornosť zvereným komunikáciám. Rovnako upozorňuje motoristov, aby svoje autá   parkovali  tak, aby neznemožnili prístup mechanizmov s pluhom na parkoviská a – ak je to čo i len trochu možné – vozidlo neparkovali pozdĺž ulíc, aby sa neopakovala situácia z predošlej kalamity, keď  z tohto dôvodu nebolo možné dostatočne odhrnúť cesty a navzájom si kopy snehu medzi sebou „prehadzovali“ vodiči i zimná služba.

web od 2day