Deti z Petržalky pôjdu na sústredenie do srdca Európy

Trom talentovaným súrodencom z Petržalky sa naskytla šanca navštevovať zaujímavý a nevšedný kurz kreativity, vďaka ktorému sú dnes Martin, Sebastian a Scarlet sebavedomejší a odvážnejší.

Práve pozdvihnúť sebavedomie detí, ktoré sa ťažko začleňujú medzi seberovných si dáva za cieľ projekt s mýtickým názvom Na palube jednorožca, v rámci ktorého sa kurz kreativity koná. Jednorožec ako bájny symbol čistoty a nevinnosti mohol byť videný len deťmi, aj preto motto celého projektu znie: „Deti nepoznajú ani minulosť ani budúcnosť, ale na rozdiel od nás dospelých si užívajú prítomnosť“. Byť súčasťou paluby jednorožca súrodencom umožnilo Občianske združenie Moonlight camp, ktoré sa dlhodobo venuje podpore talentovanej mládeže zo sociálne znevýhodneného prostredia. Možnosti podporiť nadané petržalské deti sa chopila aj miestna samospráva, ktorá zafinancovala deťom celoročný kurz kreativity aj spolu s jarným sústredením neďaleko Kremnice.

Kurz kreativity učí deti samostatne tvorivo sa vyjadrovať, kriticky myslieť a od problémov neunikať, ale pri ich riešení spolupracovať. Jednotlivé lekcie kreativity zaviedli deti do histórie i súčasnosti umenia, vyskúšali si rozličné techniky výtvarnej tvorby ako experimentovanie s farbami, kresbu, akvarel, hru s textami a písmom, spracovávať textilnú tvorbu, výrobu šperkov ale i maňušiek a rekvizít. „Deťom dávame možnosť ponoriť sa do sveta farieb a fantázie, ktorá odbúrava všetky bariéry v komunikácii a dáva rozlet detskej spontánnosti a sebavyjadreniu. Všetky deti sú talentované, len im treba dať dostatok príležitostí a podnetov na tvorivé aktivity,“ hodnotí talent detí vedúca kurzu pani Naďa Sěvska. „Teraz sa deti pripravujú na jarné sústredenie, počas ktorého si na Skalke pri Kremnici prehĺbia získané vedomosti, a to v externom prostredí, ale absolvujú aj minikurzy herectva, prvej pomoci a kreativity i lyžovanie pod dohľadom inštruktora,“ dopĺňa Marcel Nemec z občianskeho združenia, autor celej myšlienky i celého projektu. Ten sa koná pod záštitou starostu Petržalky Vladimíra Bajana. Na palube jednorožca tento rok počíta svoje tretie pokračovanie a deťom zo sociálne slabšieho prostredia ponúka okrem kreatívnej tvorby aj školu herectva, tanca a kurzy prvej pomoci a sebazáchovy. Deti svoj talent predstavia aj na výstave prác počas veľkého vyvrcholenia celého projektu na Deň detí v júni v petržalskom Sade Janka Kráľa.

web od 2day