V Petržalke pribudlo viac ako dvesto stromov a stovky kríkov a rastlín

Mestská časť Bratislava–Petržalka pokračovala s výsadbami novej zelene vo vnútroblokoch a v predzáhradkách bytových domov a na plochách, ktoré boli zverené do jej správy aj v druhom polroku 2014. Ďalšie úpravy a výsadby bude samospráva realizovať opäť v jarných mesiacoch.

VNÚTROBLOK ŠVABINSKÉHO
Parkovou úpravou prešiel vnútroblok na Švabinského ulici, kde pracovníci vysadili 14 ks odrastených stromov a štrkový záhon z kríkov a trvaliek. Pracovníci miestneho podniku tu boli umiestnené tri lavičky a dva odpadkové koše. Realizovaním sadovníckych úprav vznikol estetický parčíkový priestor, ktorý poslúži obyvateľom okolitých domov na príjemné posedenie.

Švabinského pred Svabinského po

VNÚTROBLOK BULÍKOVA
Ďalšími vnútroblokovými úpravami bola skvalitnená zeleň na Bulíkovej ulici, kde navrhli pracovníci nové záhony kríkov a trvaliek, štrkovú skalku s kameňmi a trvalkami a pribudli aj tri lavičky a tri odpadkové koše.

Bulíkova pred Bulíkova po

RELAXAČNÝ PARČÍK NA MEDVEĎOVEJ
Pre obyvateľov tejto lokality vytvorili pracovníci kruhové odpočívadlo z kamenných platní, uložených do štrkového lôžka. Prístup k parčíku je vytvorený novým chodníkom v zeleni a na jeho konci sú umiestnené tri lavičky a jeden odpadkový kôš. Kruhová plocha je ohraničená záhonom kvitnúcich kríkov a trvaliek. Príjemný relaxačný a estetický priestor teraz slúži na oddych pre obyvateľov Domu opatrovateľskej služby a okolitých domov.

Medveďova pred Medveďova po

PREDZÁHRADKY
V rámci akcie Petržalské predzáhradky upravili pracovníci zeleň na Hrobákovej ulici 16-26, Starhradskej ulici 2-4, Šášovskej 2, Budatínskej 9, Rőntgenovej 14, Ambroseho 9-19, Lietavskej 3, Bradáčovej 1 a Haanovej 1-3. Živé ploty, záhony kríkov a trvaliek, štrkové plochy s kameňmi a trvalkami a nové vysiate trávniky potešili mnohých Petržalčanov. Mestská časť tiež poskytla rastlinný materiál, kôru a zeminu obyvateľom na Lachovej 26, Iľjušinovej 14 a Pankúchovej 7, ktorí sa rozhodli priložiť ruku k dielu a výsadbu zelene si zabezpečili vlastnými silami.

Bradáčova pred Bradáčova po

Lietavská pred Lietavská po

Ambroseho pred Ambroseho po

VÝSADBA ODRASTENÝCH STROMOV
Počas jesenných výsadieb samospráva vysadila v rôznych lokalitách 54 odrastených stromov. Celkovo v minulom roku pribudlo 75 stromov.

AREÁL SSS MLYNAROVIČOVA
Revitalizáciu areálu Strediska sociálnych služieb na Mlynarovičovej ulici vypracovalo oddelenie životného prostredia s cieľom aktívneho využitia vonkajších priestorov centra obyvateľmi domova. V prvej etape spevnili plochy v areáli. Tieto pozostávajú z veľkého okružného prechádzkového chodníka, vedľa ktorého umiestnia pracovníci Miestneho podniku verejnoprospešných služieb tri lavičky. Z novej terasy sa obyvatelia cez bezbariérovú rampu dostanú imobilní obyvatelia bezpečne a do záhrady. V súčasnosti dotvára oddelenie návrh sadovníckych úprav. Plánujú tu vysadiť menší ihličnatý strom, ktorý bude slúžiť aj ako vianočný stromček, v blízkosti terasy vytvoria trvalkové záhony a okolo oplotenia areálu bude kvitnúci kríkový pás. Plánované úpravy zelene a výsadbu zrealizuje samospráva v jarných mesiacoch.

DSS Mlynarovičova predtým DSS Mlynarovičova potom

NÁHRADNÁ VÝSADBA ZA VÝRUB
Petržalka taktiež spolupracovala s firmou Eurovia Sk, a.s. pri výsadbe 150 ks odrastených stromov, ktoré vysadili ako náhradnú výsadbu za vyrúbané stromy v súvislosti s realizáciou stavby „Nosný systém MHD“, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo námestie, 1. časť Šafárikovo nám. – Bosákova ulica. Oddelenie životného prostredia sa podieľalo na akcii výberom vhodných lokalít na výsadbu, pripravilo mapky s navrhovaným rozmiestnením nových stromov a zároveň určilo druhy, ktoré sú vhodné do konkrétnych plôch. Nové stromoradia vysadili na Jungmanovej pri Chorvátskom ramene – 75 ks, na Jiráskovej ulici 21 ks, na Fedinovej ulici na ihrisku 18 ks, pri zdravotnom stredisku 15 ks a do trávnikových plôch v Sade Janka Kráľa pribudlo 21 ks stromov.

Náhradná výsadba1 Náhradná výsadba2

web od 2day