Referendum 2015

Rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky bolo na sobotu 7. februára 2015 vyhlásené referendum.

Oprávnení občania sa v referende vyjadria k týmto otázkam:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?
2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?
3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Miestnosti na hlasovanie v referende budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Pre referendum bude vytvorených 55 okrskov. Nakoľko zákon umožňuje, aby okrsok zahŕňal až 2000 oprávnených osôb, bude sa počet a čísla okrskov líšiť v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami. K zmene prichádza aj pri miestnostiach na hlasovanie, ktorých počet bude zredukovaný a niektoré školy, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, nebudú v tomto referende využité. O tom, kde budú oprávnení občania hlasovať, sa dozvedia v Oznámení o čase a mieste konania referenda, ktoré by mali do poštových schránok obdržať do 13. januára 2015.

Pokiaľ sa vyskytnú nezrovnalosti v oznámení alebo toto nebolo príslušnému občanovi doručené, môžu sa obyvatelia obrátiť na oddelenie organizačných vecí Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka na číslach 68288821, 68288822 alebo 68288913.

V prípade, že sa oprávnené osoby v čase konania referenda nebudú nachádzať v mieste trvalého bydliska, môžu si na Miestnom úrade mestskej časti Bratislava-Petržalka po predložení preukazu totožnosti vyzdvihnúť hlasovací preukaz, ktorý ich oprávňuje hlasovať v ktoromkoľvek okrsku na území Slovenskej republiky. Túto možnosť by mali využiť predovšetkým obyvatelia, ktorí sa v čase konanie referenda budú nachádzať v nemocničných zariadeniach, v domovoch sociálnych služieb. Hlasovací preukaz im môžu vyzdvihnúť aj príbuzné osoby. Od 19. januára 2015 bude otvorená pre tento účel námietková kancelária na prízemí miestneho úradu – kanc. č. 001. Obyvatelia si tu zároveň môžu skontrolovať správnosť údajov v zozname osôb oprávnených na hlasovanie. Kancelária bude otvorená denne počas úradných hodín miestneho úradu do 5. februára 2015 (štvrtok) do 15,30 hod. Ide o zákonom stanovený termín, po ktorom sa nebudú hlasovacie preukazy vydávať. O vydanie hlasovacieho preukazu je možné požiadať aj preukazu poštou, resp. elektronickou poštou, no je potrebné zaslať žiadosť v takom časovom predstihu (najneskôr v pondelok 2.2.2015), aby mu bolo možné hlasovací preukaz doručiť najneskôr deň pred konaním referenda. Upozorňujeme, že v prípade zasielania preukazu poštou na udanú adresu ide o doručovanie do vlastných rúk. Hlasovací preukaz sa vzhľadom na ochranné prvky nedá zasielať elektronicky.

web od 2day