Petržalka spustila bezplatnú registráciu na preteky v chôdzi. Účasť potvrdili aj športové legendy

Amatérski a profesionálni chodci sa v sobotu 24. júla môžu tešiť napríklad na Jána Zacharu, Jozefa Pribilinca, Juraja Benčíka či bohatý sprievodný program.

Pri príležitosti otvorenia hier XXXII. Olympiády v Tokiu organizuje Mestská časť Bratislava – Petržalka v spolupráci s jej príspevkovou organizáciou Kultúra v Petržalke prvý ročník atletických chodeckých pretekov Petržalská 5ka.

Komunitné športové podujatie odštartuje v sobotu 24. júla 2021 o 10:00 na Antolskej ulici 6, za konečnou zastávkou autobusu č. 99.

V siedmich vekových kategóriách sa na 500-metrovom asfaltovom okruhu predstavia výkonnostní a vrcholoví športoví chodci od 6 do 36 rokov na tratiach od 1 do 5 km.

Na víťazov a víťazky v kategórii muži a ženy na 5 km čaká finančná odmena od 30 do 100 eur. V ostatných kategóriách získajú prví traja vecné ceny, medaily, diplomy a rôzne iné zaujímavosti.

Najväčším prekvapením pre športových fanúšikov bude účasť historicky prvého olympijského víťaza zo Slovenska, deväťdesiatdva ročného Jána Zacharu.

Organizátori tiež informujú, že predbežne im účasť potvrdila aj bývalá biatlonistka a olympijská víťazka Nasťa Kuzminová.

Preteky v chôdzi prvýkrát v Bratislave

Športová chôdza je považovaná za najdostupnejšiu športovú disciplínu ktorá má na Slovensku veľkú tradíciu svetových úspechov vrátane dvoch olympijských víťazov a majstrov sveta.

Najslávnejším slovenskýcm chodcom súčasnosti je bezpochyby Matej Tóth, ktorý sa pripravuje práve na blížiacu sa olympiádu v Japonsku.

Petržalské podujatie je však výnimočným pokusom o návrat tradície ešte z čias Československa.

Prvý raz v histórii samostatnej republiky sa totiž budú samostatné cestné preteky chodcov konať v hlavnom meste Bratislava, a to hneď v jeho najväčšej mestskej časti.

Záujemcovia o športovú časť podujatia, ktorí sú registrovaní v Slovenskom atletickom zväze (SAZ), sa na ne môžu oficiálne prihlásiť do 20. júla na webe www.hrdosport.sk.

Pretekov sa môžu zúčastniť aj rekreační športovci, ktorí sa môžu prihlásiť až do 23. júla.

Buď prostredníctvom e-mailovej adresy petrzalska5ka@kzp.sk vo formáte: meno, priezvisko, rok narodenia a trasa – 1 km, 3 km alebo 5 km, či priamo pred štartom v kancelárii pretekov.

Viac informácií aj so sprievodným programom nájdu aj na webe www.KZP.sk.

Olympionici, autogramiáda aj zábava

Športovú časť podujatia ukončia preteky veteránov a ukážka chôdze olympijského víťaza Jozefa Pribilinca, ku ktorému sa budú môcť pripojiť aj prítomní fanúšikovia a rekreační chodci.

Pre nich to bude zároveň aj pozvánka na popoludňajšie prekonanie samých seba na päť kilometrov dlhej trati vytýčenej v priestoroch lesíka medzi Veľkým a Malým Draždiakom a pod dozorom riaditeľa pretekov, legendárneho chodeckého trénera Juraja Benčíka.

Na záver podujatia sa v sále Domu kultúry Zrkadlový háj na Rovniankovej ulici uskutoční Večer olympionikov spojený s besedou, autogramiádou a vystúpením hudobnej skupiny Kochanski Band.

web od 2day