Nezabudnite požiadať o dotáciu na školské stravovanie

Mesačne tak môžete ušetriť približne 28 eur.

Od júla tohto roka sa rozhodnutím vlády pre mnohých pracujúcich rodičov zvýšil daňový bonus na deti, ktorý je náhradou za takzvané a v tomto čase už zrušené „obedy zadarmo“. Zvýšením daňového bonusu na dieťa (asi o 16, 25 eura) sa však zúžil okruh detí, na ktoré je možné poskytnúť dotáciu na stravu v materských a základných školách.

Od 1. augusta tak dotáciu na stravu vo výške 1,30 eur dostávajú iba deti zo sociálne slabších rodín. Dovtedy na ňu malo nárok každé dieťa, ktoré navštevovalo posledný ročník materskej školy a každé dieťa základnej školy.

„Pri odpustení dotácie 1,30 eur za každý odobratý obed v mesiaci rodina v núdzi dokáže ušetriť od 26 do 28 eur mesačne. Keď vezmeme do úvahy, že mesačné náklady na stravu v základnej či materskej škole bežne vyjdú na zhruba 39 eur, je to veľmi citeľná pomoc,“ opisuje náš kolega z oddelenia školstva zodpovedný za stravovanie Jozef Mandúch.

Zároveň prezrádza, že od augusta 2021 túto pomoc prijíma v našej Petržalke 193 detí z rodín, ktoré si o to požiadali cez naše oddelenie sociálnych vecí.

Pripomíname preto, že aj keď sa táto dotácia podľa novely zákona z dielne Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR poskytuje už len na dieťa, ktoré plní podmienky podľa záväzného nariadenia, ak na ňu máte nárok určite nám dajte vedieť a radi vám s jej vybavením pomôžeme.

 

 

A koľko vlastne uhradí rodič za obedy v petržalských školách?

 

„Poplatok za stravu sa skladá z režijných nákladov, teda nákladov na vybavenie kuchyne, jedálne, energie a z príspevku na nákup potravín. Mesačne rodič zaplatí za režijné náklady na dieťa v našej materskej škole 12 a v základnej škole 10 eur. V prípade diétneho stravovania sú poplatky nižšie o polovicu. Náklady na nákup potravín sú samostatnou kategóriou a odvíjajú sa od veku dieťaťa. Napríklad pri žiakovi druhého stupňa rodič uhrádza za potraviny viac ako u dieťaťa na prvom stupni,“ vysvetľuje Mandúch.

Rodič dieťaťa materskej školy od 2 do 6 rokov zaplatí za jeden odstravovaný deň – čiže desiata, obed, olovrant – 1, 54 eur, čo pri 21 dňoch v mesiaci predstavuje spolu s režijnými nákladmi sumu 44 eur. Pre žiaka základnej školy od 6 do 11 rokov uhradí za ten istý počet obedov 35 eur mesačne.

web od 2day