V Petržalke máme ihrisko, ktoré spája všetky deti

V Petržalke máme prvé bezbariérové aj inkluzívne ihrisko.

Pred dvomi rokmi sme v Petržalke otvorili brány prvého bezbariérového ihriska pre deti so zdravotným znevýhodnením. Ihrisko na Blagoevovej ulici má ale okrem bezbariérovosti ešte jednu skvelú vlastnosť. Je inkluzívne, čo znamená, že naozaj nikoho nevyčleňuje a môžu ho tak využívať úplne všetky deti.

Nachádza sa v tesnej blízkosti Denného centra Baobab, ktoré sa venuje deťom s viacnásobným znevýhodnením. Aj ony tak majú možnosť hrať sa bezstarostne a kedykoľvek ako chcú.

Príbeh ihriska, ktoré spája od jeho myšlienky až po realizáciu prerozprávali spoluautorky konceptu – riaditeľka Denného centra Baobab Mária Tomaško spolu so zástupkyňou nášho starostu Janou Hrehorovou – v dokumente CESTA z dielne RTVS v réžii Kataríny Krištúfkovej.

„Petržalka ukázala cestu, ako je možné podporiť rodiny, ktoré sú v bežnom živote obmedzené bariérami a predsudkami,“ opisuje naša vicestarostka, ktorá sa spolu s kolegami a partnermi snaží zavádzať inklúziu do praxe aj na ďalších detských ihriskách v správe Miestneho úradu Bratislava-Petržalka.

Nesmierne nás teší, že tento unikátny projekt inšpiroval aj iné mestské časti a mestá na Slovensku a veríme, že podobné ihriská budú pribúdať aj ďalej.

 

web od 2day