Modernejšie verejné osvetlenie z dielne magistrátu už aj v Petržalke

Obnovy sa v celej Bratislave dočká až 50-tisíc svietidiel.

Mestskí poslanci na štvrtkovom zasadnutí rozhodli o založení novej mestskej spoločnosti Technické siete Bratislava, a.s., ktorá v priebehu dvoch rokov preberie prevádzku celej siete verejného osvetlenia od súčasného externého dodávateľa a správcu – spoločnosti Siemens. Do tej doby ale môžu aj Petržalčania hlásiť poruchy jeho lámp TU

V našej metropole by i vďaka tomuto kroku malo byť do konca roka 2025 zmodernizovaných približne 50-tisíc svietidiel vo vlastníctve hlavného mesta, pričom 1600 z nich – vrátane tých v okolí petržalskej Incheby – bolo za nové vymenených už v tomto roku.

Energeticky omnoho efektívnejšie LED svietidlá, ktoré osvetľujú chodníky bez zbytočného svetelného smogu okolia, nebudú šetrné len voči nám, ľuďom. Intenzitu nového osvetlenia je totiž možné upravovať podľa špecifík danej lokality, v ktorej by mohla nepriaznivo vplývať napríklad na naše vtáctvo.

Novovzniknutá mestská spoločnosť bude mať časom okrem osvetlenia pod krídlami aj agendu rozvoja metropolitnej optickej siete s cieľom povzbudiť a posilniť vzostup elektromobility a smart technológií v oblastiach komunikácie či dopravy v celom hlavnom meste. V Petržalke sa už teraz tešíme na ďalšie vylepšenia v oblasti verejného osvetlenia a kolegom z magistrátu pri ich plánoch držíme päste.

web od 2day