Aká je práca petržalského terénneho pracovníka?

Naozaj náročná, ale o to vzácnejšia a duchaplnejšia. Presne taká je práca petržalského terénneho pracovníka. Presvedčili sme sa o tom na vlastné oči.

Miestny úrad Petržalka vďaka ochotným úradníkom zo sociálneho oddelenia pravidelne monitoruje aj ťažký život ľudí bez domova. I keď ide o primárnu kompetenciu Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, v rámci možností, záujmu o okolie a spolupatričnosti aj naši terénni pracovníci navštevujú ľudí bez domova naprieč Petržalkou a zaujímajú sa o ich potreby, ale aj radosti či starosti.

Teplé kancelárie sme aspoň na chvíľu za prácu v teréne vymenili aj my na referáte komunikácie a vyskúšali sme si takúto aktivitu na vlastnej koži. Potvrdili sme si, že nie všetky výjazdy sa stretávajú s prijatím, preto je vždy poruke aj prívetivý príslušník mestskej polície. Často je však opak pravdou a práve tí, ktorí toho sami majú málo, dokážu aj nám „šťastnejším“ pripomenúť, že bohatí či chudobní, všetci sme len ľudia.

Pri jednom z posledných výjazdov nás napríklad muž bez domova s radosťou ponúkol ovocím a orieškami. Zostali sme tak milo prekvapení, až by bola škoda sa o tento príbeh opäť nepodeliť aj s vami.

 

Ak vás táto problematika zaujíma a chcete sa o nej dozvedieť viac, sledujte nás aj naďalej. Počas decembra pripravujeme ďalšiu krátku reportáž z práce našich terénnych pracovníkov a kolegov, ako aj ďalší diel podcastu Z petržalskej obývačky venovaný práve ľuďom bez domova.

#petrzalkapomaha

 

web od 2day