Štatistici nám nespočítali viac ako tritisíc Petržalčanov

Za 10 rokov tak petržalka príde minimálne o 3,6 milióna eur.

Výsledky Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 v Petržalke dopadli na prvý pohľad skvelo a vďaka patrí vám, milí Petržalčania. Veď už v jeho ONLINE fáze sme aj prostredníctvom našej kampane Neprepočítali ste sa? spoločne prekonali finálny počet obyvateľov zo sčítania spred 10 rokov.

Po takzvanom OFFLINE dopočítaní z dielne štátnych analytikov dokonca za uplynulú dekádu narástol počet Petržalčanov zo 104 112 na aktuálnych, presne 114 000.

V zjednodušenom prepočte na peniaze, ktoré by mal náš spoločný rozpočet získať na základe prerozdelenia časti podielových daní od štátu samosprávam, by sme si tak mali v ďalšej dekáde polepšiť o viac ako milión eur ročne.

Dá sa teda tiež povedať, že každým rokom, v ktorom u nás žilo viac ľudí, ako nám bol štát ochotný priznať, sme prichádzali o stovky tisíc eur. Avšak nielen o ne. Ako sme s kolegami z iných mestských častí a Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy informovali už po zverejnení predbežných výsledkov sčítania, podľa údajov z našej matriky a ďalších štátnych registrov vieme, že v Petržalke v roku 2021 žilo nie 114 000, ale asi 117 500 obyvateľov s trvalým pobytom.

 

Rozdiel cca 3 500 Petržalčanov, ktorých nám štatistici nezapočítali tentokrát, je na nasledujúcich 10 rokov podľa aktuálneho kľúča prerozdeľovania financií viac ako 3,6 MILIÓNA EUR. Inak povedané, kilometre opravených ciest III. a IV. triedy či chodníkov, stovky vysadených stromov, pár revitalizovaných námestí a parkov, dva úplne nové parkovacie domy či stovky miest v našich materských a základných školách.

Čo s tým teda môžeme a plánujeme robiť?

Aj keď nám, žiaľ, veľa možností nezostáva, jednu cestu vidíme. Štát dal do rúk samosprávam nástroj na kontrolu obyvateľov, ktorí si nesplnili svoju zákonnú povinnosť a nespočítali sa. Nedal nám však potrebné podklady. Na to, aby sme o jeho použití vôbec mohli začať uvažovať, teda potrebujeme vedieť, kto sa nespočítal. A práve tento základný údaj my v Petržalke, no ani v iných mestách a obciach, stále nepoznáme.

Veríme preto, že nám potrebné dáta štatistický úrad na vyžiadanie rád poskytne a okrem iného z nich všetci a jasne uvidíme presný zoznam Petržalčanov, ktorých – nám doteraz z neznámych dôvodov – štát za Petržalčanov nepovažuje. Ďakujeme, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami a o ďalšom postupe v tejto téme vás budeme, ako vždy, informovať.

#petrzalka

web od 2day