Viete, po kom je pomenovaná Bulíkova ulica?

Pripomíname si Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

Ján Bulík bol iniciátorom založenia a prvý predseda Matice slovenskej v Juhoslávii či organizátor zahraničného odboja počas II. svetovej vojny. Právnik s významným vplyvom na kultúrno-spoločenský život Slovákov a účastník protifašistického odboja založil v Kovačici vo Vojvodine Slovenskú národnú radu banátskych Slovákov.

Okrem spolupráce s československým odbojom pracoval aj v Samostatnej demokratickej strane.

Za jeho činnosť ho pražské gestapo väznilo na Pankráci, odkiaľ bol deportovaný do koncentračného tábora v Matthausenne, kde v roku 1942 tragicky skonal.

Nie náhodou hovoríme o živote tohto významného dejateľa Slovákov v zahraničí práve teraz a práve u nás. Možno viete, že jeho meno nesie i jedna z petržalských ulíc, ktorá bola do 1. apríla 1991 súčasťou Blagoevovej ulice. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu sme si práve na Bulíkovej ulici pri soche Jána Bulíka uctili ich pamiatku i my.

 

 

Na každoročnom akte pod záštitou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Spolku Slovákov z Juhoslávie a Miestneho odboru Matice slovenskej v Petržalke v mene mestskej časti položila pietny veniec k pamätnej tabuli naša miestna poslankyňa Lenka Bočkayová.

Ďakujeme, že sme mohli byť súčasťou tohto dôležitého gesta a spomienky.

 

 

Pripomínanie si historických skutočností i zverstiev strojcov holokaustu je dôležité, aby sme nezabudli na pravdu. Obzvlášť v dnešnej dobe, kedy sa čoraz častejšie stretávame s mnohými klamstvami, napríklad práve v súvislosti so systematickým vyvražďovaním Židov.

Vážme si preto čo máme, hľadajme ľudskosť, strážme si slobodu. A najmä nezabúdajme.

#historickapetrzalka #WeRemember

web od 2day