Zelená Petržalka nie je iba o výsadbe

Nutná je aj starostlivosť, výruby, orezy či ekologické odstraňovanie pňov.

V Petržalke aktuálne prebiehajú tri väčšie výruby stromov. Jeden v dôsledku dlho očakávanej výstavby predĺženej električkovej trate v gescii Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, ktorý kolegovia nahradia viac ako 1500 novými stromami.

Ďalšie dva sa dejú priamo pod taktovkou našej mestskej časti. Prečo a čo bude nasledovať? 

V skratke. Keď sa niečo roky zanedbáva, je logické, že časom to začne robiť problémy. Rovnako to bolo a je aj v prípade inváznych a neošetrených drevín, ktorých sme takpovediac zdedili z predošlých desaťročí fakt veľa. Samosprávy majú zo zákona povinnosť invázne dreviny pravidelne odstraňovať a o tie ostatné sa zase pravidelne starať. Aby nemuseli byť vyrúbané ako choré či poškodené, čiže ako hrozba nielen pre flóru v ich okolí, ale aj pre ľudí.

Napríklad, invázne dreviny, zväčša nepôvodné druhy, ktorým sa v našich klimatických podmienkach mimoriadne darí, často spôsobujú výrazné alergické reakcie a doslova zbaviť sa ich býva poriadnou výzvou. Medzi azda najznámejšie a najrozšírenejšie invázne dreviny v rámci Slovenska i Petržalky patria Pajaseň žliazkatý a Javorovec jaseňolistý. Kvôli odolnosti a nepravidelnej starostlivosti v minulosti nám, žiaľ, doslova prerastali cez hlavu.

 

V prvom kroku sme teda pristúpili k ich výrubom v areáloch a okolí našich materských a základných škôl, ktoré sme spojili aj s nutnými orezmi a výrubmi ostatnej zelene. Tá to nielen podľa posudkov odborníkov potrebuje už roky. Napokon, i víkendový vietor ukázal, že výruby a orezy poškodených, starých či inváznych drevín majú zmysel, pretože škôd na majetku či zdraví mohlo byť oveľa viac. Preto budeme v tejto nutnej starostlivosti pokračovať ďalej naprieč Petržalkou a viac informácií prinesieme čoskoro.

Okrem toho platí, že vďaka kolegom z oddelenia životného prostredia, územného rozvoja a dopravy v procese odstraňovania inváznych drevín praktizujeme ekologickejší spôsob, ktorý spočíva v injektáži kyseliny pelargónovej do ich pňov. Táto technika spolu s frézovaním by mala zabrániť ďalšiemu rozširovaniu takýchto stromov a krov, ako aj umožniť opätovné využitie pôdy pre novú výsadbu.

Koniec koncov, naším spoločným a prvoradým cieľom zostáva, aby Petržalka bola naozaj zelená. VIAC INFO o novej výsadbe, ktorú sa často snažíme umiestňovať práve v lokalitách, kde sme museli niektoré stromy vyrúbať, nájdete aj v našom minulom príspevku Kto sadí stovky stromov v našom meste? 

A viac na tému zelene v Petržalke prezradila i hovorkyňa našej samosprávy Mária Halašková pre Rádio Regina Západ. Prajeme príjemné počúvanie a ĎAKUJEME, že vám na zelenej Petržalke záleží spolu s nami.

#zelenapetrzalka

web od 2day