Mestská časť Petržalka hľadá do tímu pracovníkov údržby

Ponúka im základný plat aj 1150 eur, odmeny za výkon a ďalšie benefity.

Záujemcovia sa môžu hlásiť na voľné pozície ručných a strojových koscov, asfaltérov ciest a chodníkov, pilčíkov alebo ďalších odborných aj pomocných pracovníkov údržby. Žiadaní sú tak aj murári, zámočníci, inštalatéri či stolári.

Mestská časť Bratislava-Petržalka sa minulý rok pochválila výrazným zlepšením v hospodárení s verejnými financiami. Odrazilo sa to najmä na vyšších prebytkoch, ktoré môže investovať do ďalšieho navyšovania kapacít jej verejných materských škôl či rekonštrukcií jedální a kuchýň.

K ušetreným peniazom v rozpočte najľudnatejšej mestskej časti prispelo najmä rozhodnutie realizovať čo najviac aktivít priamo vo vlastnej réžii, nie dodávateľsky, čomu predchádzala reštrukturalizácia kľúčových organizácií miestneho úradu a jeho štruktúry.

Všetky aktivity Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka postupne prebralo novovzniknuté oddelenie správy verejných priestranstiev a vidieť to i v praxi.

Petržalčania aj ich návštevníci si čoraz častejšie všímajú čistejšie a upratanejšie parkoviská, cesty III. a IV. triedy či chodníky, upravenejšiu a zdravšiu zeleň, vyprázdnenejšie smetné koše alebo opravené a nové lavičky či detské ihriská.

 

Rastúca kvantita aj kvalita

 

„Filozofia mestskej časti zabezpečovať údržbu vo vlastnej réžii sa nám v praxi veľmi osvedčila. Nielen, že nás to vyjde lacnejšie, no odvedieme aj väčší kus práce. Okrem toho sa nemusíme spoliehať na aktuálne často stále meškajúce dodávky kvôli pandémii,” hodnotí výhody výkonu prác priamo pod hlavičkou mestskej časti vedúci petržalského oddelenia správy verejných priestranstiev Peter Slovák.

Ušetrené peniaze prispeli k efektívnejšej starostlivosti o verejné priestranstvá aj inak. V uliciach Petržalky je možné vidieť čoraz väčšie množstvo modernej techniky a strojov s logami Petržalky, či už úplne nových, alebo kúpených z druhej ruky.

V neposlednom rade sa snaží samospráva peniaze investovať do toho najdôležitejšieho, čiže personálnych kapacít. Aj vďaka tomu mohol od začiatku vzniku oddelenia petržalskej údržby narásť počet jeho zamestnancov zo 40 na aktuálnych 120.

A starosta Ján Hrčka už teraz avizuje, že v roku 2022 prekročia počet 150.

„Okrem toho rastie nielen kapacita, ale aj kvalita. Vďaka ušetreným peniazom zlepšujeme pracovné podmienky kolegov a vďaka tomu zas dokážeme prilákať čoraz kvalitnejších zamestnancov,” dodáva.

 

Chýbajúce posily hľadajú

 

V navyšovaní počtu pracovníkov údržby tak Petržalka zďaleka nekončí, práve naopak. Keďže sa snaží portfólio svojich aktivít neustále rozširovať, pre kvalitne odvedenú prácu potrebuje aj kvalifikovaných a manuálne zručných zamestnancov do terénu.

Aktuálne preto hľadá do svojho tímu ručného kosca trávnikov, asfaltéra ciest a chodníkov, pomocného pracovníka údržby, odborného pracovníka údržby a pilčíka.

 

 

Podľa Slováka núdzu o prácu nemajú, ale tomu sa snažia nastaviť aj ich ohodnotenie. Horšie je to však, ako na celom pracovnom trhu, s pomerne veľkou fluktuáciou zamestnancov. Petržalka má najväčší problém s pilčíkmi a koscami, ktorí sa starajú o výruby a orezy stromov či úpravu trávnatých plôch.

“Len pilčíckej práce je tu minimálne na šesť rokov dopredu, keďže stromy sú vzhľadom na dlhodobo zanedbanú starostlivosť vo veľmi zlej zdravotnej kondícii,” tvrdí vedúci petržalskej údržby na margo nedostatku kvalifikovaných pilčíkov.

Prioritou samosprávy aj pre tento rok je kosiť pozemky v správe mestskej časti fázovito v čo najkratšom čase. Ideálne minimálne štyrikrát za leto. Žiadanými sú preto aj kosci.

„Ideme kúpiť ďalších 11 pojazdných kosačiek, preto potrebujeme vodičov koscov, aby sme mohli jednotlivé kosby realizovať v požadovanom množstve aj kvalite,” dodáva Slovák.

 

 

Aj 1150 eur v základe plus príplatky

 

Ďalšou rokmi zanedbanou oblasťou, ktorej chcú venovať zvýšenú pozornosť je asfaltovanie chodníkov s cieľom vyrovnať ich povrch a pochôdznych terás, aby zabránili ich zatekaniu.

„Tento rok chystáme aj rekonštrukciu bytov v správe mestskej časti a budeme pokračovať aj v prerábkach materských a základných škôl. Každá manuálna posila je preto u nás vítaná,” uzatvára s tým, že z tohto dôvodu hľadajú aj inštalatérov, zámočníkov, maliarov a murárov.

Výška platu na jednotlivých pracovných pozíciách, podobne ako v súkromnej sfére, závisí predovšetkým od získanej kvalifikácie, počtu rokov praxe a dosiahnutých výsledkov. Základná mzda sa pohybuje zväčša od 800 do 1150 eur.

 

 

Petržalka však v zaujímavých inzerátoch sľubuje i výkonnostné odmeny a ďalšie benefity. Aktuálne pracovné pozície mestská časť Bratislava-Petržalka pravidelne inzeruje na svojom webe v časti výberové konania a využíva aj obľúbený pracovný portál Profesia.sk.

 

web od 2day