Už aj Petržalka vypláca príspevok pre novorodencov

Žiadosti o 100 eur treba doručiť najskôr po 28 dňoch od narodenia.

Nedávno sme vás informovali, že od nového roka sa aj naša Petržalka pridala k samosprávam, ktoré novorodencom poskytujú jednorazový finančný príspevok. Zhrňme si teda všetko podstatné.

 

Čo to príspevok pri narodení dieťaťa vlastne je?

 

Ako tvrdí jedna z navrhovateliek zmeny – miestna poslankyňa Ľudmila Farkašovská„príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 100 eur je možné poskytnúť každému malému Petržalčanovi narodenému od 1. januára 2022.“

 

Aké sú podmienky pre žiadosť o príspevok?

 

  • Dieťa musí mať v čase podania žiadosti o príspevok trvalý pobyt v Petržalke.
  • Trvalý pobyt v mestskej časti musí mať aj matka, a to najmenej tri mesiace ku dňu narodenia dieťaťa.
  • Dieťa nemôže byť po pôrode zverené do náhradnej starostlivosti.
  • O príspevok môže v mene matky dieťaťa požiadať aj jeho otec, ktorý musí predložiť svoj platný občiansky preukaz a tiež platný občiansky preukaz matky.
  • Pri otcovi sa trvalý pobyt do úvahy neberie.

 

Ako a kedy treba žiadosť o príspevok doručiť?

 

  • Vyplnenú žiadosť o príspevok je potrebné doručiť osobne pracovníčkam referátu matriky a ohlasovne pobytov Miestneho úradu Petržalka na Kutlíkovej ulici 17 z dôvodu overenia totožnosti a iných údajov.
  • Z pôrodnice sa však mamičky ponáhľať nemusia, pretože žiadosť o príspevok je možné podať najskôr po 28 dňoch od narodenia dieťaťa.

Vedúca našej matriky a ohlasovne pobytu Ilona Kraic upozorňuje ešte na jeden problém, ku ktorému dochádza.

„Ak rodičia majú trvalý pobyt v Petržalke, no deti sa narodili mimo územia Slovenska. Pre získanie trvalého pobytu detí v mestskej časti ich musia rodičia rovnako nahlásiť na našej ohlasovni pobytov.“

 

 

Tému podrobne spracovali i naši priatelia z TV BRATISLAVA, za čo im ďakujeme. Prajeme príjemné sledovanie a tešíme sa na nových Petržalčanov.

#petrzalkapomaha #petrzalkamaka

web od 2day