Malý Braník – tŕň v oku mesta, súkromného vlastníka i Petržalky

Svitá mu na lepšie časy?

Budova bývalého pohostinstva Malý Braník spolu s budovou bývalých potravín UNO na Vígľašskej ulici sú už dlhé roky nočnou morou miestnych obyvateľov i návštevníkov okolia. Tí sa na nás pravidelne obracajú so sťažnosťami a podnetmi na zlý technický aj estetický stav oboch objektov. Hoci nás to veľmi mrzí a snažíme sa pomôcť ako vieme, žiaľ, priamo zakročiť nedokážeme.

Mestská časť Bratislava-Petržalka nie je správcom ani vlastníkom dotknutých objektov a pozemkov pod nimi.

„Tým je v prípade Malého Braníka Magistrát hlavné mesta SR Bratislavy a v prípade budovy UNO súkromná firma Jánošík Holding s.r.o.,“ vysvetľuje naša kolegyňa a hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Napriek tomu, či už z vlastnej iniciatívy, alebo na podnet obyvateľov, do tejto lokality opakovane posielame našich pracovníkov údržby, aby priestory znovu a znovu vyčistili. Naposledy tu upratovali v piatok 4. februára. Okrem toho tu pravidelne brigádujú i zamestnanci nášho oddelenia životného prostredia.

A čo bude s chátrajúcim „UNOM“ ďalej? Súkromný vlastník podľa jeho slov plánuje budovu buď predať, zrekonštruovať a prenajať, alebo využiť k inému účelu. Roky sa mu to však nedarí. Mesto zase v najbližších týždňoch zamýšľa budovu Malého Braníka vydezinfikovať a vypratať, pričom na tento rok tiež pripravuje súťaž, ktorá by mala ukázať ďalšie využitie objektu aj v kontexte výstavby predĺženej električkovej trate.

 

 

Veríme teda, že sa spolu s vami v dohľadnej dobe dočkáme prijateľného riešenia nielen pre obyvateľov lokality. Dovtedy vás aj v mene partnerov prosíme o strpenie a dodávame, že s nevyhnutným čistením a udržiavaním poriadku bude naša mestská časť v rámci svojich obmedzených kompetencií pokračovať. VIAC INFO nájdete v reportáži priateľov z relácie RTVS Občan za dverami, ktorým týmto ĎAKUJEME za podrobné spracovanie.

#petrzalka

web od 2day