Diery, diery, všade len diery

Pravda o osádzaní dopravného značenia (nielen) v Petržalských uliciach.

Ešte v polovici decembra nám Konduktor Petržalka poslal zaujímavý podnet s ešte zaujímavejšou otázkou:

Romanova ulica pred Ternom. Len nedávno sa tam robil bezbariérový zjazd a okolo stĺpu osadili kocky kvôli lepšej výmene poškodenej značky. A takto „po slovensky“ sa to nakoniec vyriešilo?

Možno si ešte pamätáte na náš novembrový príspevok Pravda (nielen) o petržalských lavičkách.

Tak či onak, pokúsili sme sa v ňom komplexne pozrieť na ich stav, aktuálne potreby a najvhodnejšie riešenia tak, aby sme vám vysvetlili, čo je naším cieľom a prečo sme presvedčení, že to vzhľadom na okolnosti v agende lavičiek robíme najlepšie, ako to ide. Vzhľadom na úspech tohto textu sme sa teda bližšie pozreli na zúbok aj stĺpikom dopravného značenia, ktoré v Petržalke osádza tak naša samospráva, ako aj Magistrát hlavného mesto SR Bratislavy.

Čo sme zistili? Samozrejme, ako vždy, zjednodušene a v skratke sa pokúsime vysvetliť na prípade, ktorý zaujal práve a Konduktora.

Prerábky časti chodníkov v Petržalke na bezbariérové prebiehajú aj vďaka Memorandu o spolupráci na zvýšení spravodlivosti mechanizmu financovania mestských častí z roku 2019, v ktorom sa mesto zaviazalo v Petržalke na základe výberu priorít našej mestskej časti investovať 1,93 milióna EUR. Ide teda o peniaze, ktoré mala Petržalka v minulosti od mesta dostať, no nedostala a s kolegami z magistrátu sme sa dohodli, že rýchlejšie a efektívnejšie bude, ak ich u nás hneď a priamo investujú oni a nebudeme strácať čas s ich prehadzovaním do nášho rozpočtu alebo s tým spojenou administratívou.

Obojstranne výhodné a čo je dôležité, skvelé najmä pre vás, obyvateľov a návštevníkov Petržalky, ktorým je naozaj jedno, ktorá samospráva veci vylepší, hlavne, že sú vylepšené. No nie?

Tak konečne k meritu veci. Ako je možné vidieť, pôvodnú značku osadenú na debarierizovanom chodníku Romanovej ulice z dielne hlavného mesta niekto poškodil. Povinnosťou Petržalky okrem iného je dohliadať na to, aby dopravné značenie bolo osadené tak, ako byť má. Sami o tom viete svoje, keďže nám cez podnety posielate takéto žiadosti o nápravu denne. A aj v tomto prípade sme ju zabezpečili pomerne rýchlo. Prečo sme však nepoužili pôvodnú dieru, ale nový typ stĺpika, ktorý takéto diery nezanecháva?

Už asi tušíte, básnická otázka, dôvod je prozaický. S prerodom našej údržby z externých dodávateľov na kolegov z úradu sme zistili, že pôvodný spôsob výmeny značiek nie je, minimálne pre našu Petržalku, najefektívnejší. Mohutné rúry musia byť vždy osadené minimálne 0,5 metra do hĺbky a zároveň aspoň 2 metre trčať, aby spĺňali platné predpisy. Keď však príde k takémuto poškodeniu, nastáva problém. Značka sa musí buď obkopať, alebo odpíliť.

Ak príde ku kopaniu, často dochádzalo k zbytočnej a zdĺhavej práci aj veľkým neestetickým dieram, čomu sa kolegovia z mesta snažili zabrániť použitím dlažby. Ak príde k píleniu, zostane zase príliš krátka tyč na to, aby sa dala použiť opäť či inde. Tomu sa zase mnohé samosprávy, vrátane tej našej v minulosti, snažili predchádzať tým, že osádzali príliš dlhé a neestetické rúry.

V posledných mesiacoch tieto problémy riešime úplne inak a opäť najmä s prihliadnutím na šetrnosť, funkčnosť aj estetiku v rámci aktuálnych možností nášho spoločného rozpočtu. V drvivej väčšine prípadov používame úplne nové stĺpiky, ktorých tyč sa kotví nie hlboko do zeme, ale pri ktorých stačia 4 malé dierky a 4 tenké dlhé skrutky. Účel splnený lacno, jednoducho, rýchlo, bez kopania či pílenia a zbytočného odpadu v podobe nepoužiteľných rúr. Navyše, ak treba takúto značku odstrániť či vymeniť, stačí ju odmontovať, zaliať malé dierky a môžeme ju opätovne a hneď použiť tam, kde treba.

Samozrejme, aj nám ešte niektoré vhodné stĺpiky zo starého spôsobu osádzania dopravného značenia zostali. Ak nás teda sem-tam uvidíte robiť po starom, prosíme, nehnevajte sa. Opäť sa len snažíme šetriť naše spoločné peniaze, aby sme ich mohli investovať tam, kde už roky treba. Napríklad aj do komplexnej opravy či úplnej prerábky chodníkov bez zbytočných dier, na ktorú sa chystáme v najbližších mesiacoch. 😎

VIAC INFO čoskoro a zatiaľ ĎAKUJEME, že sa staráte o našu Petržalku spolu s nami. A stále platí, že akékoľvek podnety, vrátane tých na opravu poškodeného značenia, nám môžete kedykoľvek adresovať na podnety@petrzalka.sk alebo cez Messenger či WhatsApp. Ste skvelí!

#petrzalkamaka

web od 2day