Prípadné úkryty pred vojnou nájdete aj v Petržalke

Buďme však pokojní a nezabúdajme na tých, ktorí ich využívajú.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine prirodzene rastie aj obava z prípadného rozšírenia konfliktu za hranice nášho východného suseda. S ňou súvisí i otázka celkového počtu a umiestnenia prípadných úkrytov pred bombardovaním nielen v našej Petržalke.

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že Slovenskej republike ako plnohodnotnému členovi NATO priame zapojenie do vojnového konfliktu nateraz nehrozí.

Ako nedávno uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, „naša územná celistvosť a bezpečnosť nie je bezprostredne ohrozená. Ostaňme preto pokojní, i keď ostražití a pripravení.“

Aj v tejto súvislosti však mestská časť Bratislava-Petržalka v kooperácii s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavou, Ministerstvom vnútra SR, ďalšími štátnymi inštitúciami a bezpečnostnými zložkami aktualizuje scenáre krízového riadenia, vrátane prípadných možností využitia dostupných úkrytov.

Cieľom jednotného postupu je najmä poskytovať rozvážne, pravdivé a relevantné informácie našim obyvateľom a návštevníkom, ku ktorým patrí aj zoznam možných úkrytov.

Aktuálne platí, že v katastri Petržalky sa okrem 24 potenciálnych podzemných útočísk pre verejnosť s kapacitou takmer 25-tisíc miest nachádzajú aj ďalšie podobné úkryty v súkromnom vlastníctve. Ak sa vám to zdá málo, je potrebné myslieť na to, že tieto počty zohľadňujú „iba“ úkryty, ktoré sú určené pre verejnosť a tiež zdôrazniť nasledovné tri skutočnosti:

  • Tieto stavby logicky nie sú naprieč hlavným mestom rozmiestnené rovnomenne. Viac ich je, samozrejme, tam, kde fungoval alebo funguje priemysel a menej zase tam, kde prirodzene vyráža spodná voda.
  • V prípade naozaj výnimočného stavu – akým je aj vojna – krízové plány v prvom rade počítajú s evakuáciou čo najväčšieho počtu ľudí mimo Bratislavu a dostupné úkryty by mali slúžiť tým, ktorí tak urobiť nestihnú.
  • Tieto krízové scenáre sa spúšťajú až na základe rozhodnutia príslušných štátnych orgánov a bezpečnostných zložiek, preto v prípade dodatočných otázok odporúčame kontaktovať priamo ministerstvo vnútra.

V neposlednom rade platí, že kapacity prípadných úkrytov v Bratislavskom kraji sú v celkových počtoch aj pri prepočítaní na počty obyvateľov najvyššie v rámci celého Slovenska. Zoznam tých petržalských, ako aj ďalšie užitočné informácie pre pomoc ukrajinským utečencom, nájdete na našom webe PETRZALKA.sk/ukrajina.

ĎAKUJEME, že ste zodpovední a nepodliehate panike.

petrzalkapomaha

web od 2day