Ďalší z vašich podnetov úspešne vyriešený

Padajúci múr na Beňadickej sme opravili, aj keď nám nepatrí. Ak chcete vedieť prečo, čítajte ďalej.

V decembri minulého roka ste nás upozornili na posúvajúci sa múr na parkovisku pod terasou na Beňadickej 7.

Tento podnet sme si našli v našich schránkach ešte niekoľkokrát a objavoval sa aj v dávnej minulosti ako neriešený, keďže ste opakovane využili i platformu Odkazprestarostu.sk.

Ubezpečujeme vás, že robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme každý jeden z vašich podnetov okamžite vyriešili, no niekedy to aj vzhľadom na komplikovanosť situácie trvá dlhšie, než by sme si všetci želali. A rovnako to bolo aj v tomto prípade.

O čo išlo a prečo sme nakoniec opravili múr, ktorý nepatrí do majetku ani správy našej mestskej časti? 

Keďže nie každý problém v katastri Petržalky spadá vždy priamo do kompetencie našej samosprávy, zahájili sme rozsiahle pátranie, do ktorého sa zapojili viaceré oddelenia i referáty Miestneho úradu Petržalka.

 

 

 

Kolegovia z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy oporný múr na Beňadickej neevidovali v majetku stavieb oddelenia správy komunikácií a rovnako nenašli ani žiadne relevantné právne listiny, kto by ho vlastniť mohol.

Z archívnych podkladov získaných vďaka zamestnancom z petržalského oddelenia územného konania a stavebného poriadku ale jednoznačne vyplynulo, že „parkovisko bolo povolené Výstavbe Hl. m. SR Bratislave a skolaudované v roku 1983 ako vnútrosídlištné komunikácie vozidlové… a podľa zákona o majetku obcí, majetok vo vlastníctve národných výborov prešiel do vlastníctva Hl. m. SR Bratislava.“

V preklade do ľudskej reči to znamená, že dotknuté pozemky pod nebytovými priestormi sú podľa našich záznamov vo vlastníctve magistrátu a neboli zverené do správy Petržalky. Práve na týchto pozemkoch stojí i parkovisko Beňadická a nakoľko ide o priestor pri komunikácii II. triedy, ktoré spravujú rovnako na magistráte, do správy našej mestskej časti nebolo zverené.

Kolegovia zo stavebného úradu zároveň vykonali osobnú obhliadku oporného múru, na základe čoho zistili, že jeho posun spôsobujú korene stromov.

Kvôli bezpečnosti múr označili a pozorovali ďalšie posuny, pričom si od magistrátu vyžiadali projektovú dokumentáciu. Napokon sa aj vďaka iniciatíve nášho starostu Jána Hrčku a vašim otázkam v rámci nášho projektu STAROSTA PETRŽALKY ONLINE podarilo potrebné dokumenty získať a vďaka makačom z petržalskej údržby napokon múr, ohrozujúci vašu bezpečnosť, v priebehu pár dní bleskovo opraviť.

 

 

Všetkým obyvateľom i návštevníkom, ktorým starý múr spôsoboval vrásky na čele, ĎAKUJEME za strpenie i pochopenie a veríme, že aj ďalšie vaše rokmi odkladané podnety sa nám podarí vyriešiť čo najskôr a bez zbytočnej byrokracie.

#petrzalkamaka

web od 2day