Meníme miesto bezplatných kurzov slovenčiny pre ukrajinských priateľov

S novými priestormi tentokrát pomohla petržalská knižnica.

Aj dva mesiace od vypuknutia vojny u našich východných susedov Petržalka nepretržite pomáha prichádzajúcim Ukrajincom adaptovať sa v novom prostredí.

Hoci sa jedna z najväčších humanitárnych zbierok presunula z Domu kultúry Zrkadlový háj do Ružinova, v športovej hale na Prokofievovej stále funguje naše Centrum pomoci, ktoré im poskytuje dočasné ubytovanie vrátane teplej stravy.

Utečencom z Ukrajiny taktiež pravidelne asistujeme pri hľadaní ubytovania či umiestňovaní detí do našich základných a materských škôl a pri mnohých ďalších aktivitách. A svoje uplatnenie už traja z nich našli aj v radoch petržalských makačov, ktorým pomáhajú robiť z Petržalky krajšie miesto pre život.

V marci sme navyše v spolupráci s neziskovou organizáciou JA Slovensko, n.o. začali organizovať bezplatné kurzy slovenského jazyka, a to priamo v zasadačke nášho úradu v budove Technopolu. Pre veľký záujem sme ich ale museli presťahovať do nových priestorov. Pomocnú ruku nám poskytla Miestna knižnica Petržalka, ktorá kurzy zastrešila v jednej zo svojich pobočiek na Prokofievovej 5.

Aktuálne jazykové kurzy sa konajú každý pondelok, stredu a piatok vždy od 14:00 do 15:00 a medzi vyučujúcich sa nedávno zaradila i naša kolegyňa a vedúca Útvaru knižnično-informačných služieb a metodiky Viera Némethová.

 

Na jednotlivé kurzy je rovnako ako doteraz NUTNÉ sa vopred prihlásiť vyplnením ONLINE formulára. Prevažne dámske osadenstvo si výučbu veľmi pochvaľuje a keďže záujemcov stále pribúda, v dohľadnej dobe sa počet kurzov pravdepodobne navýši.

Ak poznáte Ukrajincov, ktorým by sa pomoc vo forme bezplatných jazykových kurzov zišla, šírte túto správu ďalej. ĎAKUJEME, že spoločne s nami pomáhate našim priateľom nielen porozumieť, ale i skutočne rozumieť.

#petrzalkapomaha

web od 2day