Petržalka odpovedá: Majú aj havkovia označovaní za bojové plemená právo na voľný výbeh?

Veľmi častou otázkou z radov našich obyvateľov je aj voľný výbeh ich štvornohých priateľov. Ako to teda je? A majú všetci chlpáči rovnaké práva?

Podrobnosti o vedení štvornohých miláčikov ustanovujú obce prostredníctvom záväzného nariadenia, ktorým vymedzujú miesta, kde je vstup či voľný pohyb psa zakázaný.

Ich povinnosťou je ich tiež viditeľne označiť. Na miestach, kde takéto označenie chýba, je voľný pohyb všetkých psov povolený. Zo skúseností ale vieme, že netreba generalizovať. Kategória „bojové plemeno“, v ktorej sú všetky psy často bez rozdielu považované za nebezpečné, je pomerne vágna i zavádzajúca.

Svoje emócie môže neadekvátne vyjadriť nešťastný pitbull i namosúrená čivava. Samozrejme, dopady ich prípadného útoku sa môžu výrazne líšiť, ale ani tento predpoklad neplatí vždy.

Z pohľadu zákona tak platí, že všetci chlpáči bez rozdielu aj ich majitelia majú – čo sa voľného pohybu psov týka – rovnaké práva aj povinnosti. Priestupku sa dopúšťa ten, kto svojho chlpáča vedie a nezabráni jeho útoku na človeka či iné zviera. Správanie konkrétneho jedinca je teda najviac závislé od jeho výchovy a zodpovedného prístupu majiteľa.

A to dokonca i vtedy, keď u psa existuje istá zdedená predispozícia k zvýšenej agresivite.

V mestskej časti Bratislava-Petržalka sa problematike chovu psov v našom katastri snažíme dlhodobo a čoraz intenzívnejšie venovať. O etiketu štvornohých petržalských obyvateľov sa starajú aj výcvikové školy, ktoré svoje služby ponúkajú často ZADARMO.

Im aj nám záleží totiž na tom, aby bola Petržalka krajším miestom pre život ľudí aj zvierat. Ak vás táto téma zaujíma, VIAC INFO nájdete TU .

#petrzalkaodpoveda

web od 2day