Most SNP oslavuje 50 rokov

Pripomeňte si jeho slávu bohatým programom z dielne magistrátu aj v našej Petržalke.

Most SNP je neprehliadnuteľnou dominantou nielen Petržalky, ale aj celého mesta. 🌉 Jeho výstavba trvala od roku 1969, pričom v auguste roku 1972, na 28. výročie Slovenského národného povstania, sa podľa našej kroniky na slávnostné spustenie do prevádzky prišli pozrieť tisícky ľudí.

Most sa vyznačuje viacerými zaujímavosťami – je to napríklad jediný most v Bratislave, ktorý nemá žiadny pilier v prúde rieky Dunaj, a teda disponuje najväčším hlavným rozpätím. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby. Most patrí do asociácie World Federation of Great Towers, pričom je to 28. a najnižšia stavba tejto asociácie.

V piatok 26. augusta táto unikátna bratislavská ikona oslavuje 50 rokov. Polstoročie mosta s ikonicky známou stavbou UFO si okrem hlavného mesta a viacerých inštitúcií pripomínajú aj mestské časti, ktoré známy most spája.

V spolupráci s hlavným mestom, mestskou časťou Bratislava- Petržalka, mestskou časťou Staré Mesto, Bratislavským krajom, BKIS – Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, Kultúrnymi zariadeniami  Petržalky, Ministerstvom dopravy a výstavby SR a ďalších partnerov vzniklo podujatie s názvom 50. výročie Mosta SNP 26. – 27. 8. 2022. Pri tejto príležitosti vás, milí Petržalčania i návštevníci pozývame na spoločnú oslavu okrúhlych narodenín nášho architektonického skvostu, bez ktorého si funkčnú dopravu v Bratislave už len ťažko dokážeme predstaviť.

 

Bohatý kultúrny program s nádychom histórie očarí malých i veľkých. Počas piatka a soboty 26. až 27. augusta na vás čakajú diskusie, besedy či koncerty spojené s premietaním filmu o Moste SNP, no tešiť sa môžete aj na cyklojazdu, beatbox, breakdance i vedomostný kvíz pre celú rodinu.

Záujemcov čakajú tiež vychádzky so sprievodcami či retrojazdy veteránmi zo 70. rokov. Petržalský Dom kultúry Zrkadlový háj návštevníkom zase ponúkne pútavú výstavu s názvom “50 rokov Mosta SNP”, ktorá potrvá do 30. septembra. Na podujatí nabitom programom nebudú, samozrejme, chýbať ani čelní predstavitelia samospráv, vrátane nášho starostu Jána Hrčku, ktorí podujatie otvoria spoločnou tlačovou besedou na vyhliadkovej plošine vo výške 85 metrov. VIAC INFO TU.

A keďže v najľudnatejšej samospráve nezabúdame ani na historické udalosti, po ktorých je slávny most pomenovaný, pozývame vás aj na podujatie SNP NEZABÚDAJME V PETRŽALKE | 27. AUGUST – VSTUP VOĽNÝ. Akcia je venovaná spomienke na hrdinský boj našich predkov za slovenskú demokraciu, slobodu a zvrchovanosť na našom Námestí Republiky, ktoré v sobotu 27. augusta od 15:00 ožije pútavým programom. VSTUP je VOĽNÝ a viac info nájdete TU.

ĎAKUJEME, že vám na minulosti záleží.

#petrzalkazije #snp

web od 2day