Staňte sa členom volebnej komisie, majte pod palcom ich priebeh a privyrobte si

Regionálne voľby sú tu už v sobotu 29. októbra od 07:00 do 20:00.

Na Slovensku máme až 2927 obcí. Ich súčasťou je aj 17 bratislavských a 22 košických mestských častí, čo vôbec nie je málo. Tieto obce sa združujú v ôsmich samosprávnych krajoch, ktoré spolu s obcami – ako uvádza aj článok 64 základného zákona našej republiky – tvoria územnú samosprávu.

Zástupcov samospráv na komunálnej i župnej úrovni si tento rok budeme voliť PRVÝKRÁT naraz v regionálnych voľbách, ktoré pripadli na sobotu 29. októbra. U nás v Petržalke si tak obyvatelia s trvalým pobytom budú na ďalšie štyri roky vyberať starostu a 35 poslancov miestneho zastupiteľstva.

Záujemcovia o jednotlivé posty mohli do utorka 30. augusta (vrátane) predložiť dostatočné počty podpisov v prípade nezávislých kandidátov alebo nominácie politickými stranami, za ktoré kandidujú.

Odbitím polnoci sa všetky doručené kandidatúry na post petržalského starostu a poslancov dostali do rúk miestnej volebnej komisie, ktorá posúdi, či kandidáti splnili všetky podmienky.

Konkrétne mená vám teda zatiaľ prezradiť nevieme, no čo vám s istotou povedať môžeme je, že zatiaľ čo sa o mandát miestnych poslancov v Petržalke plánuje v nadchádzajúcich komunálnych voľbách uchádzať „až“ 149 záujemcov, o starostovský post majú záujem „iba“ traja kandidáti.

STAŇTE SA ČLENOM VOLEBNEJ KOMISIE 

Ak nám chcete s organizáciou volieb pomôcť a radi by ste na vlastnej koži okúsili, ako prebieha volebný deň, máte jedinečnú príležitosť. Prihláste sa za členov našich okrskových volebných komisií a vylepšite si nielen rodinný rozpočet, ale i prehľad vo veciach verejných.

Naša mestská časť do svojich 95 okrskov potrebuje stovky členov komisií, ktorých úlohou bude vydávať hlasovacie lístky, poskytovať informácie voličom k spôsobu hlasovania či sčítavať hlasy po uzavretí volebných miestností.

Za členstvo v komisii vás zaručene neminie odmena a keďže pôjde prvýkrát o voľby spojené, honorár zo strany Ministertva vnútra SR by mal byť v porovnaní s minulými samosprávnymi voľbami minimálne dvojnásobný.

 

AKO NA TO?

  • kliknite na náš nový web VOLBY.PETRZALKA.sk;
  • vyplňte potrebné údaje v našom registračnom formulári
  • a zvoľte si vami preferované volebné miestnosti naprieč Petržalkou.

Podmienkou členstva vo volebnej komisii je trvalý pobyt v Slovenskej republike, spôsobilosť na právne úkony, vek viac ako 18 rokov a samozrejme, zodpovednosť, pracovitosť a čestnosť. Upozorňujeme tiež, že členom volebnej komisie nemôže byť kandidát v príslušných voľbách.

Volebný deň (a možno aj noc) bude síce dlhý, ale veríme, že odídete s dobrým pocitom, že ste svojou troškou prispeli k naplneniu demokratického práva, ale i občianskej povinnosti voliť si svojich volených zástupcov. Za záujem o účasť v komisii všetkým už vopred veľmi pekne ĎAKUJEME.

#petrzalkavoli

web od 2day