VOĽBY 2022: Bráni vám covid rozhodnúť o budúcnosti vašej samosprávy? Požiadajte o špeciálne hlasovanie.

Urobiť tak môžete do piatka 28. októbra do 12:00.

Už o pár dní si budeme voliť svojich zástupcov do samosprávnych orgánov. Oprávnení voliči môžu hlasovať LEN v mieste svojho trvalého bydliska, a to v čase od 7:00 do 20:00.

Okrem toho, že tohtoročné voľby po prvýkrát spoja komunálnu i župnú úroveň, vynikať budú ešte jednou zvláštnosťou – koronavírusovou. Čo to znamená?

Voliť v sobotných voľbách budú môcť podľa upravenej legislatívy aj občania v karanténe alebo izolácii z dôvodu ochorenia Covid-19.

POZOR! Títo občania však majú zákonom ustanovené aj obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia. Voliť teda môžu len vtedy, ak predom požiadajú o špeciálny spôsob hlasovania, a to najneskôr DO PIATKA 28. OKTÓBRA DO 12:00 v úradných hodinách Miestneho úradu Petržalka.

Stačí teda kontaktovať zapisovateľa miestnej volebnej komisie na číslach 02/68 288 940 alebo +421 947 487 077 a uviesť nasledujúce osobné údaje:

  • meno a priezvisko;
  • rodné číslo;
  • adresu trvalého pobytu;
  • adresu miesta vo volebnom obvode, kde žiada vykonať hlasovanie;
  • telefónny kontakt.

Ako je asi jasné, volič v izolácii sa v čase konania volieb musí tiež nachádzať výlučne na území volebného obvodu, do ktorého podľa trvalého pobytu patrí.

Počas volebného dňa ho navštívi špeciálna volebná komisia so špeciálnou schránkou, pričom odvoliť budú môcť aj ďalšie osoby žijúce v domácnosti s obyvateľom v karanténe alebo izolácii.

O miestnych, mestských a župných poslancoch, ako aj o starostovi, primátorovi a županovi budú môcť Petržalčania rozhodovať v 95 volebných okrskoch pomocou bielych a modrých hlasovacích lístkov.

Väčšina miestností sa nachádza na základných školách a všetky sú po novom dostupné i pre našich imobilných obyvateľov.

Ak stále neviete, do ktorej volebnej miestnosti máte prísť, s jej hľadaním vám hravo pomôže interaktívna mapa z dielne našich kolegov z referátu územného rozvoja. Ju aj VIAC INFO o regionálnych voľbách nájdete na našom novom webe https://VOLBY.PETRZALKA.sk.

Nezabudnite si tiež vypočuť aj náš nový podcast Z petržalskej obývačky na túto tému. A aby toho nebolo málo, podrobnosti zo zákulisia príprav volebného dňa vám už prezradí naša vedúca referátu organizačných vecí Alžbeta Neuschlová v reportáži TV Bratislava.

P.S: Na základe usmernení Ministerstva vnútra SR a jeho okresných úradov budú všetky samosprávy, vrátane tej našej, v deň konania volieb disponovať aj aktuálnymi zoznamami voličov v karanténe. Odporúčame ju preto dodržiavať a neriskovať pokutu či prípadné trestnoprávne následky.

Vopred ĎAKUJEME, že chránite seba aj svoje okolie.

#petrzalkavoli #volby2022

web od 2day