ZA ICH PRÍSTUP A PRÁCU SME V PETRŽALKE OCENILI 9 VÝNIMOČNÝCH PEDAGÓGOV

Americký filozof Sidney Hook vravieval, že každý, kto si niečo pamätá zo školy, pamätá si učiteľov, nie ich metódy a techniky. Učitelia sú srdcom vzdelávacieho systému.
Na dôležitosť pedagógov reflektovalo aj UNESCO, ktoré v roku 1994 vyhlásilo dátum 5. OKTÓBER za Svetový deň učiteľov. Tým sa každoročne snaží poukazovať na prínos pedagógov vo vzdelávacom procese, ale i pri rozvoji spoločnosti.

Pri tejto príležitosti sa naši kolegovia z oddelenia školstva rozhodli už desiatykrát navrhnúť na ocenenie výnimočných pedagógov pôsobiacich v základných a materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti našej mestskej časti a poukázať na ich prínos nielen v oblasti vzdelávania, ale aj ľudského prístupu a rozvoja detí, kolegov i samotných inštitúcií.

Z rúk starostu našej mestskej časti Jána Hrčku a jeho zástupkýň Jany Hrehorovej a Ivety Janočkovej si za mimoriadne pedagogické výsledky odnieslo 9 učiteliek, medzi nimi aj:

Jana Kubínyi zo ZŠ Budatínska, ktorá už niekoľko rokov pôsobí ako vedúca predmetovej komisie cudzích jazykov a vo svojej výučbe okrem využívania inovatívnych spôsobov podnecuje empatiu i toleranciu.

Monika Pethoová zo ZŠ Černyševského – zástupkyňa riaditeľky pre I. stupeň, ktorá svojimi aktivitami podporuje medzigeneračnú komunikáciu a vzťahy.
Jej kolegyňa Janette Teplická je okrem vášnivej propagátorky inovatívnych metód vo vyučovaní medzi svojimi kolegami aj autorkou školského projektu Objavy a vynálezy na Slovensku či rovesníckeho čítania.

Katarína Vargová zo ZŠ Dudova okrem svojich organizačných superschopností má aj superschopnosť stmeľovať kolektív detí i rodičov. A aktívne sa podieľa na inovácii vzdelávania, ale aj knižničného fondu.

Janka Loišová zo ZŠ Prokofievova, triedna učiteľka špeciálnej triedy pre žiakov s autizmom a aspergerovým syndrómom uplatňuje netradičné metódy a formy v edukačnom procese a podieľa sa tiež na organizácii podujatí a výletov, ktoré majú u autistov významný vplyv pri prekonávaní bariér v sociálnych kontaktoch.

Dana Janotová zo ZŠ Tupolevova aktívne komunikuje aktuálne témy týkajúce sa skvalitňovania výchovno-vzdelávacieho procesu i nové metódy. Ako školský psychológ tiež veľmi aktívne rieši problémy hlavne u slabo prospievajúcich žiakov.

Renáta Hebortová zo ZŠ Lachova, vedúca predmetovej komisie Jazyk a komunikácia, je vzorom aj pre svojich kolegov. Vo svojej výučbe využíva okrem iného aj metódy CLIL či Blended learning, či TRP, ktorá je založená na zážitkovom učení spojenom s možnosťou pohybu. Svojím prístupom, rovnako ako jej ocenení kolegovia, ukazuje, že konvenčné prístupy k vzdelávaniu nemusia byť vždy správne.

Okrem pedagogičiek základných škôl si za svoj jedinečný prístup ocenenie odniesli aj učiteľky z dvoch petržalských materských škôl, menovite:

Emília Šimková, riaditeľka z MŠ Pifflova, ktorú na ocenenie navrhol kolektív zamestnancov. Niet sa čo čudovať, ako riaditeľka ale i pedagogický zamestnanec v jednej osobe prináša v edukačnom procese netradičné metódy ako metóda rozboru situácií či riešenie konfliktov.

Jana Oswaldová, riaditeľka z MŠ Bohrova, ktorá okrem iného učí svojich žiačikov od malička významu triedenia odpadu, zdravému životnému štýlu a významu kvalitného stravovania.

Spomenuté aktivity ocenených vyučujúcich sú len maličkou kvapkou v mori ich skúseností a činností, ktorými sa podieľajú na krajšej budúcnosti petržalských žiakov. Veríme, že im aj toto ocenenie bude pripomínať, že ich práca má zmysel na rôznych úrovniach a že aj vďaka nim sa Petržalka stáva krajším miestom pre život.

web od 2day