Veľká štatistika zo života Petržalky za rok 2022

Pozrite s zaujímavé dáta, ktoré v minulom roku zásadne ovplyvnili obyvateľov petržalského sídliska.

So začiatkom nového roka sa spája aj bilancovanie toho minulého. V redakcii Našej Petržalky sme sa preto i vďaka spolupráci s petržalskou matrikou rozhodli sprostredkovať niekoľko zaujímavých údajov, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili životy mnohých Petržalčanov a Petržalčaniek.

Údaje z minuloročného sčítania hovoria, že počet Petržalčanov narástol zo 104 112 na rovných 114 000 obyvateľov s trvalým pobytom.

Hoci v porovnaní s rokom 2021 počet narodených detí v najľudnatejšej mestskej časti klesol z 2914 na 2611, potešujúcou správou je, že úmrtnosť poklesla tiež – až o 231 osôb.

A tak sa mnohé, nielen petržalské páry, mohli tešiť z 1348 chlapcov1263 dievčat. Až 56 dvojíc pritom z pôrodnice odchádzalo s dvojičkami a jeden dokonca s trojičkami.

„Nie všetky deti narodené na Antolskej však žijú v Petržalke,“ upozorňuje vedúca miestnej matriky a ohlasovne pobytov Ilona Kraic. „Na trvalý pobyt u nás bolo prihlásených iba 1208 detí narodených v roku 2022,“ dodáva.

Pri pohľade na údaj z roku 2021 (1274) tak ide o mierny pokles, no napriek tomu mestská časť uvítala slávnostným obradom do života až 270 z nich.

Petržalská matrika tiež zaznamenala zvýšený záujem o sobáše. Zatiaľ čo v roku 2021 ich bolo 273, v minulom roku oddali petržalské matrikárky a poslanci 336 párov.

Väčšina uprednostnila úradný sobáš v obradných sieňach alebo na obľúbených exteriérových miestach Petržalky, akými sú Aušpic, AuCafe, river Club alebo už tradične romantický Sad Janka Kráľa.

 

Sobášilo sa aj cirkevne, a to v 21 prípadoch. Sobáš s cudzincom malo zase 45 snúbencov. A príjemným oživením bola tentokrát jedna zlatá svadba, na ktorej si páry obnovili manželské sľuby po 50 rokoch spolunažívania.

Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že o bývanie v zelenej Petržalke javí záujem čoraz viac cudzincov. K trvalému pobytu sa v súčasnosti hlási až 3604 z nich.

 

Podľa vedúcej matriky je za tým zvýhodnenie Petržalčanov v čoraz väčšom počte oblastí. Za azda najpríťažlivejšie Kraic považuje bezplatné parkovanie či možnosť 100-eurového príspevku pri narodení dieťaťa.

Silvia Šimeková

Článok je súčasťou januárového vydania samosprávnych novín NAŠA PETRŽALKA.

#petrzalkazije

web od 2day