Rozpočet 2023 schválený. Petržalka bude hospodáriť s viac ako 57 miliónmi eur

Najviac peňazí pôjde opäť do školstva.

Na zasadnutí miestneho zastupiteľstva v utorok 14. februára petržalskí poslanci schválili rozpočet mestskej časti pre tento rok. Aj s obdobím rozpočtového provizória sa celkové výdavky našej samosprávy v roku 2023 môžu vyšplhať na 57 208 867 eur.

I napriek zapojeniu úspor z minulých rokov je to v porovnaní s očakávanou skutočnosťou za rok 2022 o takmer 10 000 000 eur menej.

“Rozpočet sa zostavoval horšie ako po iné roky, čo súvisí s viacerými aktuálnymi vecami – daňový bonus, rast energií, vysoká inflácia a k tomu zvýšenie platov vo verejnej správe, čo samozrejme, chápem. No na druhej strane, príjmy sa znižujú, výdavky sa zvyšujú a v tomto roku je to najviac viditeľné,” hodnotí podobu rozpočtu starosta Ján Hrčka.

Prioritou v tomto roku zostáva vzdelávanie v našich 11 verejných základných a 27 materských školách. Najviac financií – až 32,2 milióna eur – je preto určených pre petržalské školstvo.

Ďalšie výdavky poputujú do modernizácie a chodu miestneho úradu, ktorý bude tak ako vlani pokračovať v prenášaní dodávateľských služieb do vlastnej réžie, čím sa ešte viac zefektívni a skvalitní nielen údržba – od kosenia, cez opravy, až po starostlivosť o zeleň.

Nemalé sumy sú vyhradené aj pre oblasti kultúry a športu, sociálnu pomoc a v neposlednom rade pre životné prostredie. Investície taktiež poputujú do opráv ďalšieho nehnuteľného majetku vrátane bytov a zároveň na údržbu komunikácií a chodníkov v správe mestskej časti Bratislava-Petržalka.

“Hlavnou prioritou každého rozpočtu je byť v čiernych číslach, zatiaľ sa nám to darí. Aj za minulý rok bude prebytok okolo 1,5 milióna eur, ktorý pôjde do rezervného fondu. V tomto roku bude oveľa ťažšie sa dostať na takéto čísla, no budeme robiť všetko preto, aby sme boli v pluse,” dodáva petržalský starosta.

Čo sa týka kapitálových výdavkov, teda investícií, v porovnaní s minulým rokom poklesli naozaj výrazne. Zatiaľ čo za rok 2022 sa vyšplhajú na čiastku cez 12 miliónov eur, pre tento rok boli predbežne schválené vo výške 1 494 562 eur.

Podľa investičného plánu budú tieto prostriedky využité v roku 2023 najmä na spolufinancovanie výstavby Športovej haly Pankúchova, rekonštrukciu pobočky Miestnej knižnice Petržalka na Vavilovovej ulici či nákup techniky na opravu a obnovu ciest a iné projekty.

Priatelia, po celý rok sme sa s kolegami z úradu a jeho inštitúcií snažili makať doslova naplno, aby sme zrealizovali všetky konštruktívne projekty či nápady, ktoré boli v našich silách.

Veríme, že ich výsledky vidíte v praxi a že prispeli k zlepšeniu života v mestskej časti. A dúfame, že aj s menším rozpočtom pre rok 2023 sa nám podarí urobiť pre našu Petržalku čo najviac.

Zároveň si uvedomujeme, že peniaze v rozpočte patria všetkým Petržalčanom. Transparentné a efektívne hospodárenie s nimi preto naďalej zostáva jednou z priorít. Pre lepšiu orientáciu v novom rozpočte vám prinášame aj jednoduchý prehľad.

ĎAKUJEME, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami.

#petrzalkamaka

web od 2day