Zarobiť a zároveň ušetriť Petržalke pomôžu vlastná firma i živnosti

Samospráva tak prichádza s ambicióznym plánom.

So schválením výstavby novej modernej a multifunkčnej športovej haly na Pankúchovej za viac ako 2,5 milióna eur valentínske miestne zastupiteľstvo rozhodlo aj o ďalšej novinke v gescii Petržalky.

O výstavbu haly sa s externými partnermi postará i novovzniknutá firma – Petržalská výstavba, spol. s. r. o. Návrh na jej založenie vyšiel z pera starostu Jána Hrčku v snahe ušetriť a zjednodušiť povinnú administratívu spojenú so samotnou výstavbou haly.

“Veľa činností budú vedieť zabezpečiť priamo naši interní zamestnanci s vlastnou technikou. Je preto nezmysel objednávať si niektoré služby externe u dodávateľov za výrazne vyššie ceny,” odôvodňuje vznik novej samosprávnej eseročky šéf mestskej časti.

Nová firma pritom nemusí byť jednorázovkou. Práve naopak, podobným spôsobom by mohla vypomáhať aj pri výstavbe ďalších užitočných projektov v réžii zeleného sídliska – napríklad nájomných bytov vďaka schémam štátnej podpory.

Dalo by sa povedať, že nová petržalská eseročka sa stala akýmsi pomocníkom už existujúcej živnosti, vďaka ktorej môže najväčšia samospráva vykonávať rôznu podnikateľskú činnosť.

Oddelenie správy verejných priestranstiev (OSVP) – alias petržalskí makači – formované od roku 2020 pod seba postupne prebralo činnosti už zrušeného Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka a veľkej sčasti zmluvných dodávateľov.

Priebežným rozširovaním portfólia, ktoré makači zabezpečujú pre potreby Petržalky svojpomocne, vzniká vďaka spomínanému prechodu od dodávateľov úspora a súčasne rastie potenciál petržalskej údržby poskytovať tieto služby obyvateľom a firmám pôsobiacim na území mestskej časti.

V decembri uplynulého roku miestni poslanci navyše schválili rozšírenie samosprávneho predmetu podnikania o ďalšie zaujímavé oblasti. Za zmienku určite stojí kamenárstvo, zámočníctvo, podlahárstvo, klampiarstvo, ale aj mäsiarstvo či pohostinská činnosť a výroba hotových jedál určených na priamu spotrebu mimo prevádzkových priestorov.

Cieľom je tak nielen dosiahnuť čo najvyššiu možnú sebestačnosť petržalskej samosprávy, ale najmä preklopiť časť práce kolegov aj do príjmovej časti rozpočtu mestskej časti, ktorý v týchto rokoch zápasí s rozsiahlymi výpadkami.

Petržalka tak vďaka obom projektom zabije dve muchy jednou ranou. Zatiaľ čo vďaka živnosti sčasti naplní našu spoločnú kasu, novou eseročkou tieto prostriedky zase ušetrí na ďalšiu prácu.

Mestská časť tak bude môcť pre svojich obyvateľov opäť urobiť o čosi navyše a Petržalčania si užijú lepší život na krajšom a modernejšom sídlisku.

VIAC INFO nájdete TU alebo vo februárovom vydaní novín Naša Petržalka, ktoré už čoskoro nájdete aj vo vašich schránkach PETRZALKA.sk/noviny.

#petrzalkamaka

web od 2day