Frézujeme vo veľkom a vysádzame vo väčšom

Keď niečo staré končí, niečo nové začína, hovorieva sa. Platí to rovnako pri životnom cykle ľudí i rastlín.

Možno ste si všimli aj v našich instagramových príbehoch, že naši makači neotáľajú a vo veľkom odstraňujú pne po vyrúbaných suchých či nebezpečných stromoch. A to všetko nielen pre vašu bezpečnosť, ale i pre to, aby sa pôda zeleného sídliska mohla pripraviť na nové, šťastné stromčeky, ktoré ho nielen skrášlia, ale tiež prispejú k lepšiemu ovzdušiu. Najprv však pôda potrebuje čas, prinajmenšom dva roky, aby načerpala živiny potrebné na udržanie nového života.

To nás ale nezastaví v tom, aby sme od jari začali vysádzať zeleň na miestach, kde je na to pôda už dávno pripravená. A hoci namiesto inváznych drevín zákonnú povinnosť sadiť nové stromy nemáme, s partnermi z referátu zelene sa ich snažíme nahradiť všade, kde je to čo i len trochu možné. Teda tam, kde nezavadzajú ani prekážky v podobe inžinierskych sietí.

Vhodné miesta však majú naši kolegovia už dávno zmapované a na udržiavaní zdravého ale i bezpečného prostredia v Petržalke postupne pracujú. A hoci sa často zdá, že starý strom treba jednoducho nahradiť novým – nie je to vždy také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Sme preto radi, že veríte našim odborníkom a nechávate ich robiť svoju prácu bez zbytočných zásahov. Len tak môže ostať sídlisko verné svojmu prívlastku.

#zelenapetrzalka

web od 2day