Aj po roku ruskej vojny na Ukrajine Petržalka ukazuje, že má srdce na správnom mieste

Najväčšia bratislavská mestská časť ďalej podporuje východných susedov a odídencom ochotne sprostredkúva ubytovanie, prácu či vzdelávanie.

Záver februára 2023 sa nesie v znamení dvoch smutných výročí. Zatiaľ, čo v utorok 21. februára sme si pripomínali päť rokov od ohavnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vo štvrtok 24. februára ubehol presne rok, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Na tomto marazme je ale predsa niečo pozitívne – spolupatričnosť množstva bežných ľudí a ich ochota pomáhať, aj napriek vlastným problémom. Svedčí o tom aj neúnavná snaha Petržalčaniek a Petržalčanov priložiť ruku k dielu, o ktorej sme sa za uplynulý rok nie raz presvedčili. 

Práve vďaka spolupráci mestskej časti s Kultúrnymi zariadeniami Petržalky a iniciatívou Misia – osobnosti kuriérmi vznikla v prvých týždňoch vojny v petržalskom samosprávnom Dome kultúry Zrkadlový háj jedna z najväčších humanitárnych zbierok na Slovensku. 

K východným susedom vďaka tisícom ľudí vypravilia niekoľko kamiónov s oblečením, potravinami aj zdravotníckym materiálom. Po roku sa však táto pomoc nielen v 150-tisícovej Petržalke preklopila najmä do poskytovania ubytovania, vzdelávania, práce a finančných zbierok neziskoviek.

Stala sa pre nich druhým domovom

Trvalejšie útočisko v Petržalke doteraz našlo viac ako 1900 odídencov, ktorí sa v najľudnatejšej mestskej časti prihlásili na tolerovaný pobyt. Pripočítať k nim však môžeme ďalšie tisíce, pre ktorých sa mestská časť stala dočasným útočiskom pri ceste ďalej na západ.

Od vypuknutia vojny Petržalka eviduje 565 fyzických a 11 právnických osôb, ktorí občanov z Ukrajiny ubytovávajú. Od marca do konca decembra minulého roka Ministerstvo vnútra SR týmto poskytovateľom ubytovania prostredníctvom petržalskej samosprávy vyplatilo sumu 1 301 000 eur.

V priebehu marca a apríla 2022 navyše mestská časť sprostredkovala dočasné ubytovanie pre ďalších približne 214 odídencov, a to najmä v Hoteli EXPO Incheba a v internátoch Ekonomickej Univerzity v Bratislave.

Centrum pomoci funguje naďalej

V rámci ubytovania Petržalka spolupracovala aj s členmi Dobrovoľnej civilnej ochrany, vďaka ktorým sa športová hala na Prokofievovej ulici pretvorila na dočasnú ubytovňu. Od marca do septembra 2022 sa v nej vystriedalo približne 800 ľudí. 

Centrum sa následne presťahovalo na Kopčiansku 20, kde sa aktuálne nachádza približne 120 stálych obyvateľov. Ide prevažne o rodiny s deťmi i starších ľudí, pričom kapacita sa v dôsledku neutíchajúcej vojny zvýšila na 160. Od septembra minulého roka v ubytovni našlo domov zhruba 300 odídencov.

Vzdelávať sa a pracovať treba

Najzraniteľnejším, čiže deťom, bola poskytnutá i možnosť vzdelávať sa na 11 základných i 27 materských školách v správe mestskej časti. Zatiaľ čo vo verejných škôlkach je aktuálne umiestnených 56 malých Ukrajincov a Ukrajiniek, na základných kamarátstva objavuje asi 262 detí.

Školáci i škôlkari so štatútom odídenca využili nárok aj na dotáciu na stravu v hodnote 1,30 eur na deň. V roku 2022 ju dostalo 214 žiakov základných a 35 detí materských škôl.

Najľudnatejšia samospráva sa postarala aj o tých, ktorí si hľadali živobytie. Aktuálne zamestnáva jednu upratovačku, troch zamestnancov údržby a päť pomocných síl v materských školách.

Petržalka sa snažila odbúrať i komunikačnú bariéru. Jazykové kurzy slovenčiny v réžii samosprávy pomohli asi 72 odídencom. V čase od marca do mája 2022 vojnovým odídencom pomáhala i petržalská krízová linka. Jej číslo využilo 421 z nich.

Gestá solidarity

Po iniciatíve školskej komisie mestskej časti miestnych poslancov tiež Petržalka pristúpila k odobratiu čestného názvu petržalskej Základnej školy Anatolija Karpova.

Po rozhodnutí Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR tak od apríla minulého roka petržalská škola nenesie meno schvaľovateľa ruskej agresie na Ukrajine a získala späť svoj pôvodný názov, čiže Základná škola Černyševského 8.

Vo farbách Ukrajiny sa na znak solidarity ocitla aj 18 metrov vysoká oceľová plastika Holubice mieru na Dolnozemskej ulici v Petržalke z dielne známeho sochára Karola Lacka, ktorú vytvoril ešte v 1984.

Nápad osvetlenia diela na modro-žlto iniciovala samotná mestská časť v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy a Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave.

„Vojnu, žiaľ, zastaviť nevieme, no našim východným susedom môžeme nezištne pomáhať, a to nielen hmotne, ale aj šírením pravdy,“ konštatuje starosta Petržalky Ján Hrčka, ktorý dodáva, že petržalská samospráva bude v prípade potreby aj naďalej ukrajinským odídencom nápomocná.

web od 2day