Zelená Petržalka zostáva verná svojmu prívlastku

Vďačí za to i svojim koscom

Koncom apríla mestská časť Bratislava-Petržalka odštartovala tohtoročnú kosbu. Cieľom je udržať sídlisko nielen zelené, ale aj upravené a bezpečné.

„Kosenie neustále zefektívňujeme, aby bolo lepšie, účinnejšie a najmä k spokojnosti obyvateľov,“ hovorí zástupca prednostu pre správu verejných priestranstiev Peter Slovák. Obyvatelia najľudnatejšieho sídliska na Slovensku sa o ne/pravdivosti jeho výroku presviedčajú už od apríla, kedy sa začala prvá fáza tohtoročnej kosby. Zamestnanci z oddelenia správy verejných priestranstiev sa v týchto týždňoch pravidelne starajú nielen o to, aby ľuďom tráva neprerástla cez hlavu, ale tiež o dodatočnú úpravu povrchov, vrátane vyhrabania starého lístia či zarovnania jám.
Vzhľadom na rozlohu Petržalky, bola samospráva nútená posilniť počet pracovných síl v teréne. V lokalitách Lúky, Dvory a Háje sa preto podľa Slováka nachádza až šesť motorizovaných skupín doplnených o ručných koscov. To znamená, že o zelený povrch sa v každej časti starajú dve skupiny zamestnancov so štyrmi kosačkami, pričom spolupracujú s ďalším tímom zloženým z troch až štyroch ručných koscov. Keďže ručné kosenie je náročnejšie a trvá o čosi dlhšie, nemotorizovaným partiám dodatočne vypomáhajú i vyškolení šoféri samotných kosačiek.

Údržba na najväčšom sídlisku myslí na všetko. K dispozícii majú i výjazdovú skupinu, respektíve dielňu, ktorá v prípade poruchy mechanizmu príde rýchlo a bez problémov závadu na dané miesto odstrániť.

Šetrní k prírode

S prácami sa logicky spája i neporiadok v podobe zbytkov trávy či zeminy v okolí. Túto časť majú na starosti jeden až dva tzv. egholmy, teda čistiace autíčka. Úlohou ich šoférov je okrem upratovania taktiež pomoc s držaním ochranných plachiet zabraňujúcim poškodeniu motorových vozidiel či fasád počas kosenia.

„V Petržalke mávame jednu až sedem fáz kosby, všetko v závislosti od počasia. Na jar je kosba intenzívnejšia, ale s pribúdajúcim teplom sa kosí šetrnejšie, aby pôda nebola celkom vyprahnutá. Intenzita kosenia sa znižuje a tráva sa necháva vyššia, aby miestami vyschnuté časti zeme neuberali na estetickosti. Snažíme sa byť hlavne šetrní k prírode,“ vysvetľuje celý proces zástupca prednostu.

Zamestnanci petržalskej údržby sa však nestarajú len o trávnaté plochy v správe mestskej časti, ale aj o pozemky bratislavského magistrátu, ktoré boli samospráve zverené v roku 2021. Kvôli istým nezrovnalostiam vo zverovacích protokoloch tiež dochádza k situáciám, kedy niektoré pozemky kosí zároveň mesto i petržalská údržba.

Problémové predzáhradky

Problémom sú niekedy aj predzáhradky. Prečo? Často sa stáva, že obyvatelia si na nich vysadia stromy, kvety či kríky, no s pokročilým vekom, prípadne po úmrtí sa o ne viac nemá kto starať. Vtedy rovnako prichádzajú na rad zamestnanci oddelenia správy verejných priestranstiev, ktorí z dôvodu vlastnej práce a množstva požiadaviek nie sú schopní vyhovieť všetkým. A ani nemôžu. „Robíme kvôli tomu stretnutia so zástupcami vlastníkov bytov, ktorí chcú, aby sme tam chodili my. Na to priestor nemáme – ani personálny ani časový, preto si potrebujeme dohodnúť efektívny systém fungovania,“ hovorí na margo situácie Slovák, podľa ktorého by sa dohodou odstránila väčšina problémov.

Samospráva ponúka možnosť zapojiť sa do starostlivosti o krajšiu, čistejšiu a zelenšiu Petržalku aj verejnosti. A to pomerne jednoducho. Stačí, ak obyvatelia akékoľvek nezrovnalosti, prípadne tipy na vylepšenia nahlásia prostredníctvom nového portálu PODNETY.PETRZALKA.SK .

Silvia Šimeková

Tento článok je súčasťou júnového vydania novín Naša Petržalka.

web od 2day