Pre Slovensko vyplávala olympijské striebro v najťažšej disciplíne

Z najľudnatejšieho slovenského sídliska pochádza nielen lyžiarka Veronika Zuzulová či vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci, ale aj čerstvá olympijská medailistka – Darina Krihová.

Tridsaťštyriročná plavkyňa patrí medzi štyridsiatku intelektuálne znevýhodnených športovcov, ktorí v júni Slovensko úspešne reprezentovali na Svetových letných hrách špeciálnych olympiád v Berlíne.

Vybojovala dva cenné kovy – bronz za 100 metrov prsia a striebro za 200 metrov prsia, čo je najťažšia plavecká disciplína Špeciálnych olympiád.

 

Nevymýšľajú, nešpekulujú

 

Dada sa plávaniu venuje od detstva, od roku 2011 pod vedením Yvetty Macejkovej. Pedagogička z Katedry športov v prírode a plávania Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave sa už vyše dvadsať rokov venuje plavcom s intelektuálnym znevýhodnením.

„Na staré kolená som si chcela vyskúšať – ja tomu vravím: plávanie v každej farbe dúhy a môžem povedať, že to každému vrelo odporúčam,“ hovorí Macejková. „Je to úplne iná práca ako s bežnou populáciou. Oni nevymýšľajú, nešpekulujú. Na druhej strane – nie je to jednoduché, lebo často neviem, či ma pochopili tak, ako si predstavujem,“ priznáva.

Svetové hry špeciálnych olympiád majú letnú a zimnú edíciu a konajú sa každé štyri roky. Na rozdiel od paralympiády sú určené len pre intelektuálne znevýhodnených športovcov. 

Dadu pod vedením Yvetty Macejkovej absolvovala štyri špeciálne olympiády, z ktorých si priniesla celú zbierku medailí – od bronzu až po zlato. Okrem Berlína, bola v Aténach (2011), v Los Angeles (2015) a v Abú Zabí (2019). Ďalšie cenné kovy spolu získali na domácich súťažiach.

 

Výkonnostne rastie

 

„Je to dobrá trénerka, dokáže nás pochváliť aj upozorniť,“ hovorí Dada, ktorá trénuje štyrikrát týždenne zhruba hodinu. Prestávku má len počas prázdnin, kedy je bazén na FTVŠ pre údržbu zatvorený.  „Nikdy sa nestalo, že by sa jej nechcelo ísť na tréning. Teší sa aj na to, že strávi čas s kamarátmi,“ hovorí jej otec Ľubomír Kriho. 

Možno aj preto Dada výkonnostne stále rastie, „a u týchto plavcov to nemusí byť pravidlo. Začínali sme s tým, že na súžitiach preplávala 25-50 metrov. Teraz pláva 200 metrov prsia, čo je najťažšia plavecká disciplína. Tam je najväčšia sila, najväčší výdaj energie a aj koordinácia… A je zaujímavé, že Dada pláva aj hlavou, teda vie si rozložiť sily, čo často nedokážu ani klasickí plavci. Tým je taká výnimočná,“ vysvetľuje Macejková.

 

Úspešná lyžiarka

 

Mimochodom, okrem plávania Dada reprezentovala Slovensko aj na zimnej verzii špeciálnych olympiád – v lyžovaní. A hoci tiež neodišla bez medaily, dokonca zlatej, otvorene priznáva, že plávanie jej ide lepšie a – má ho radšej.

„Samozrejme, že sme na ňu hrdí, ale berieme to s jasnou hlavou, do ničoho ju netlačíme a nemáme žiadne prehnané očakávania,“ hovorí Kriho. „Dôležité je, že ju to baví.“

 

Martina Štefániková

 

Článok je súčasťou letného dvojčísla samosprávnych novín NAŠA PETRŽALKA.

web od 2day