Bytový dom na Medveďovej 21 sa rekonštruuje, dočká sa aj zateplenia

Mestská časť si chce na komplexnú obnovu požičať od Štátneho fondu rozvoja bývania takmer 2,7 milióna eur.Bytový nájomný dom na Medveďovej 21, ktorý petržalská samospráva využíva prioritne pre svojich zamestnancov v nedostatkových profesiách, by sa mohol konečne dočkať kompletnej rekonštrukcie aj zvonka. V rámci rozsiahlych prác by mal byť dom nielen zateplený, ale výmenou majú prejsť aj spoločné rozvody, dva výťahy, vnútorné i vonkajšie schodiská či v mnohých prípadoch už nebezpečne sa prehýbajúce loggie.

Obstarávacie náklady mestská časť vyčíslila na viac ako 3 milióny eur. Obnovu chce z veľkej časti uhradiť z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) – požičať si chce takmer 2,7 milióna eur, zvyšok zaplatí z vlastných zdrojov. Tento investičný zámer už na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva schválili petržalskí poslanci.
Žiadosť o úver chce mestská časť podať čo najskôr, ŠFRB má šesťdesiat dní na jej posúdenie. „V prípade, že bude úver schválený, na jeho čerpanie máme dva roky,” vysvetlila vedúca referátu správy obecných bytov Miestneho úradu Petržalka Daniela Nemcová.

Zveľaďuje interiér

Bytový dom v petržalskom Ovsišti získala mestská časť od hlavného mesta najskôr do správy (1985) a neskôr aj do vlastníctva – prevod sa uskutočnil v roku 2021 za symbolické euro.
Trinásťposchodový panelák s 250 bytmi – zväčša ide o garsónky, na každom poschodí sa nachádzajú aj dve dvojgarsónky – pôvodne slúžil ako Dom opatrovateľskej služby. Značnú časť obyvateľov teda tvorili seniori – dôchodkový vek bol priam podmienkou prenájmu. V posledných rokoch sú však byty prioritne určené pre zamestnancov mestskej časti a jej organizácií, ktorých je na pracovnom trhu nedostatok, napríklad učiteľov či opatrovateľov. Aj preto je výška mesačného nájomného stanovená na cca 150 eur. Suma zahŕňa základný nájom, energie a služby správcu.
Viac ako štyridsať rokov existencie (skolaudovaný bol v roku 1981) bez zásadnejších opráv sa na dome viditeľne podpísalo. Panelák bol dlho v dezolátnom, až rizikovom stave. Ide navyše o jeden z posledných nezateplených bytových domov v Petržalke.

V posledných mesiacoch sa však mestská časť intenzívne zahryzla do zveľaďovania interiérov. Časť garsónok už obnovila. „Rekonštrukciu financuje mestská časť zo svojho rozpočtu. Kompletná oprava jednej bytovej jednotky, ktorá zahŕňa výmenu okna, elektrických rozvodov, podlahy, sanity a inštaláciu kuchynskej linky, vyjde približne na 7-tisíc eur,” upresnila Nemcová s tým, že do konca roka je v pláne rekonštrukcia minimálne ďalších piatich garsónok.

Bonus pre nedostatkové profesie

V septembri schválili členovia bytovej komisie pridelenie zrekonštruovaných garsónok na Medveďovej 21 desiatim pedagogickým zamestnancom mestskej časti. Prednostne tým, ktorých je najväčší nedostatok – učiteľom prvého stupňa a vychovávateľom v školských kluboch.

Teraz ich čakajú obhliadky. Ak byty vybraní žiadatelia príjmu, do konca roka získa ubytovanie až dvadsaťpäť pedagogických a nepedagogických zamestnancov,” uviedla Nemcová.
Na Medveďovej 21 sú ubytovaní aj zamestnanci oddelenia správy verejných priestranstiev, teda „petržalskí makači“. Tí však majú iný režim prenájmu – ide o štyri domovnícke byty – s tým, že nájomníci zároveň fungujú ako správcovia bytovky.

V pláne je aj fotovoltaika

Ak získa úver od ŠFRB, samospráva sa pustí do ďalších veľkých prác. „Pôjde o zateplenie obvodového plášťa a strechy, odstránenie kritických porúch loggií a schodísk, výmenu rozvodov plynu, vody, elektriny, dvoch výťahov, vchodových brán a celkovej modernizácie spoločných priestorov, vrátane novej maľovky, dverí, podláh.“ V súlade s podmienkami úveru, práce treba zrealizovať do dvoch rokov od jeho poskytnutia.

Vďaka komplexnej obnove sa výrazne zvýši aj bezpečnosť obyvateľov domu. Prvé kroky urobila samospráva už teraz. „Aktuálne sme na všetky bytové brány aj výťahy zaviedli čipový a kamerový systém. V rámci opráv plánujeme aj predprípravu na fotovoltaické panely, ktoré by produkovali energiu napríklad na fungovanie výťahov a osvetlenia spoločných priestorov,“ uzatvára Nemcová.

Mária Halašková
Martina Štefániková

web od 2day