Petržalskí úradníci medzi nami: Ich revírom sú zákony

Kolegovia z právneho referátu okrem bežnej právnickej agendy fungujú aj ako „antivírusový systém“.
Stoja za takmer každou úspešnou realizáciou, kúpou či predajom a vlastne za veľkou časťou každodenných i mimoriadnych úkonov petržalskej samosprávy. „Mestská časť v podstate funguje v troch rôznych režimoch – ako samosprávny orgán, ktorý zabezpečuje služby pre obyvateľov, ako predĺžená ruka štátu, keďže vykonáva aj prenesený výkon štátnej správy a aj ako právnická osoba či firma. No a pri všetkých týchto činnostiach je nevyhnutná právna podpora,“ hovorí vedúca právneho referátu Miestneho úradu Petržalka Mária Petríková.

Široký záber

Na petržalský úrad nastúpila pomerne nedávno, ale v samospráve nie je žiadnym nováčikom – pracuje v nej už osemnásť rokov, prakticky od skončenia právnickej fakulty. „Chvíľu som robila aj v advokátskej kancelárii, ale vnútorne som sa s tým nezžila,“ priznáva Petríková. „V samospráve sa mi páči ten verejno-prospešný charakter, to, že robíme niečo pre ľudí, pre mesto, pre obec,“ odkrýva dôvody, prečo si vybrala práve prácu pre miestny úrad. Ako vedúca zastrešuje samosprávnu agendu a prenesený výkon štátnej správy a koordinuje štyri kolegyne – Máriu Brinčíkovú, Luciu Deákovú, Martinu Hudecovú, Barboru Kostoliansku a kolegu – Tomáša Kunu.

Právny referát má veľmi široký záber. Nerobia len zmluvy, aj keď tie tvoria značnú časť ich práce. Zmluvnú agendu zastrešuje Mária Brinčíková. Skúsenosti nabrala v advokácii – päť rokov bola koncipientkou v advokátskej kancelárii, rok advokátkou. Do Petržalky nastúpila počas korony. „V súkromnej sfére vtedy prišlo k útlmu činností zo strany klientov,“ prezrádza. „Keďže mestská časť je pomerne veľký investor, riešime množstvo zmlúv. Činnosť úradu je naozaj veľmi bohatá a rôznorodá. Rozsah riešených úloh je širší ako v bežnej advokátskej praxi,“ hovorí Brinčíková, ktorá sa zameriava „na prípravu vzorových a bežných zmlúv, ale aj špecifických zmlúv, ktoré vyplývajú z osobitných činností mestskej časti“. „Postrážila“ napríklad kúpu materskej školy na Slnečniciach od developera alebo bytového domu na Medveďovej od hlavného mesta.

Všetko je verejné

Keďže ide o verejné financie, zmluvy musia byť nepriestrelné a rešpektovať všetky právne náležitosti. Napokon, overiť si to môže aj verejnosť, keďže všetky – ako to prikazuje zákon – sú verejne dostupné. Či už v centrálnom registri zmlúv, alebo priamo na webovej stránke úradu.
Ich zverejňovanie zabezpečuje Martina Hudecová. „Každú zmluvu treba evidovať v našom informačnom systéme a pred zverejnením starostlivo skontrolovať a porovnať s podpísaným originálom. Zároveň treba dbať na dodržiavanie prísnych pravidiel GDPR a anonymizovať všetky identifikačné údaje, ktoré by sa dali zneužiť,“ približuje svoju prácu. Len do septembra právny referát zabezpečil zverejnenie už viac ako 640 zmlúv.

Martina je na úrade z celého právneho tímu najdlhšie. Pre Petržalku pracuje už desať rokov, z toho tri roky na tomto referáte, kde sa stará aj o administratívu a vedenie spisovej agendy. „Do roka mávame štyri- až päťtisíc záznamov. Záznamom je každá písomnosť, ktorá na referát príde, všetko treba evidovať v informačnom systéme. Teraz nám ich počet veľmi narástol kvôli exekúciám, ktoré riešime – za nedoplatky za obecné byty, neuhradené dane za psa či za odťahy vozidiel,“ vypočítava.

Komunikácia namiesto exekúcie

Chápeme, ak vám teraz prebehol po chrbte mierny mráz. Pri slove exekúcia či vymáhanie pohľadávok sa totiž strasie asi každý, aj keď s touto nepríjemnou záležitosťou nemal osobnú skúsenosť. Podľa slov Tomáša Kunu, ktorý túto agendu zabezpečuje v rámci petržalského právneho referátu, pritom ľudia na kolotoč dlhov často nasadnú najmä pre nedostatočnú komunikáciu s úradom. „Takmer vždy sa dá dohodnúť na splátkovom kalendári,“ prízvukuje Kuna, ktorý na úrad nastúpil v roku 2022 – vybavený praxou z exekútorského prostredia.
Medzi najčastejšie podlžnosti patria nedoplatky za miestne dane. „Stáva sa, napríklad, že ľudia neodhlásia psa z evidencie, keď oňho prídu. Z tohto dôvodu im daňová povinnosť nezanikne a sú prekvapení, keď im pošleme výzvu na uhradenie dlžnej sumy,“ vysvetľuje Kuna.

Zavedenie Petržalského parkovacieho systému, a s ním spojené odťahy pri nesprávnom parkovaní, vygenerovali ďalší typ dlžníkov. Opäť zbytočných. „Exekúcia nepríde len tak znenazdania. Ľudí viackrát vyzývame na zaplatenie predtým, než ich dáme na vymáhanie. Najprv dostanú prvú výzvu na uhradenie, potom faktúru a takmer po roku dostávajú ešte upomienku, v ktorej sú opäť vyzvaní, aby danú sumu zaplatili, alebo sa dohodli na splátkovom kalendári. No zo všetkých tých zhruba sto štyridsiatich dlžníkov, ktorých riešime, oň požiadali možno piati,“ hovorí Kuna.
Oveľa viac ľudí ho zato počastuje nadávkami. „Stáva sa,“ reaguje. „Niekto sa vyhráža televíziou, iný známosťami… Treba vždy ostať pokojný a snažiť sa situáciu vyriešiť. My postupujeme v zmysle zákona, nerobíme nič nekalé,“ vraví Kuna.

Prvá právna pomoc

Právny referát je „prvou právnou pomocou“ pre úrad, ale tiež pre orgány mestskej časti (starostu a zastupiteľstvo) pri ich rokovaniach. Vedúca referátu je prítomná na každej miestnej rade i zasadnutí zastupiteľstva, ak by bolo treba zaujať právne stanovisko, prípadne vysvetliť ako správne procesne postupovať počas rokovania. „Kolegom na úrade poskytujeme právne poradenstvo, keď si s niečím nevedia rady, prídu za nami. Konzultujú s nami naozaj rôznorodé oblasti, preto sa musíme neustále vzdelávať a rozširovať si vedomosti,“ prízvukuje Petríková.
Stáva sa, že k nim zablúdia aj obyvatelia Petržalky, no Petríková zdôrazňuje, že verejnosti právne rady referát poskytovať nesmie. Dôvodom je, že poskytovanie právnej služby je regulované advokátskou komorou. Advokáti majú – na rozdiel od zamestnancov petržalského právneho referátu – poistenie zodpovednosti za svoje právne rady a majú na poskytovanie právnych služieb licenciu.

Ale… „Práve na takéto prípady je na úrade pre verejnosť zriadená bezplatná právna poradňa,“ hovorí Brinčíková. „Tento rok sa nám ju po kovidovej prestávke podarilo opäť rozbehnúť. Získali sme do nej osem advokátov, čo naozaj nie je málo, takže môžu poradiť a pomôcť oveľa väčšiemu počtu Petržalčaniek a Petržalčanov než doteraz. “
Pripomíname, že bezplatná právna poradňa funguje na miestnom úrade na Kutlíkovej 17 každú stredu od 13:00 do 17:00. Obyvateľom radia vždy dvaja advokáti v otázkach rodinných a pracovno-právnych vzťahov, dedičských konaní a majetku, ochrany spotrebiteľa či exekúcií.

Antivírusový systém

Lucia Deáková zamierila do služieb verejnosti zo súkromnej sféry. „Potrebovala som spomaliť pracovné tempo a pracovná ponuka prišla v správny čas,“ hovorí. Oceňuje, že na petržalskom úrade našla veľmi dobré pracovné prostredie. „Čo sa týka medziľudských vzťahov, aj odbornej činnosti. Podľa mňa je to ešte zaujímavejšie ako v advokácii alebo v inej súkromnej sfére, pretože robím v princípe to isté ako predtým – právne analýzy, stanoviská, právne úkony, nachádzanie právnych riešení, skrátka právny servis – ale na úrade je táto štandardná právna agenda popretkávaná verejnou správou, komunálnym právom, verejným obstarávaním… Čiže som tu našla aj pracovné uspokojenie,“ prezrádza Deáková.

V Petržalkei rieši agendu, ktorá – ako vraví – „vyplýva zo života mestskej časti ako zamestnávateľa, orgánu verejnej správy, vlastníka alebo správcu majetku, avšak aj ako podnikateľa, keďže obec je oprávnená v medziach zákona podnikať za účelom zveľaďovania obecného majetku a zlepšovania životných podmienok obyvateľov“. Spravidla sa venuje právnym analýzam, vypracovaniu stanovísk a rôznych právnych úkonov, ktorých potreba vyplynie z rôznych právnych vzťahov mestskej časti s inými subjektmi, záujmov mestskej časti, alebo z vnútorných procesov úradu pri jednotlivých činnostiach referátov. „Riešim tiež zmluvy, spory, právne ošetrujem záväzkové vzťahy, komunikujem s advokátskymi kanceláriami. Takisto sa po právnej stránke venujem obchodným spoločnostiam, a mestskou časťou zriadeným rozpočtovým organizáciám,“ vypočítava.
Právny referát podľa nej funguje tak trochu aj ako akýsi antivírusový systém, keďže očisťuje a optimalizuje mnohé procesy prebiehajúce na úrade.

Tretie oko verejnosti

Barbora Kostolianska je v tíme služobne najmladšia. Pred dvoma mesiacmi prišla na úrad zo štátnej správy. Je špecialistkou na „dvestojedenástky“, teda zákon o slobodnom prístupe k informáciám. „Riešim to, samozrejme, v spolupráci s kolegami z jednotlivých referátov. Predostrú mi, ako by chceli odpovedať po vecnej stránke a ja sa text snažím sformulovať tak, aby bol v poriadku po právnej stránke, ale aj v súlade s duchom úradu. Vždy sa pritom snažím mať na pamäti, že žiadatelia o informácie môžu dať naše odpovede na sociálne siete, portály, blogy, vlogy… Je to prezentáciu úradu navonok, a to dosť dôležitá, takže musí byť bezchybná – a, samozrejme, v súlade so zákonom,“ vraví Kostolianska, ktorá sa venuje aj agende interných predpisov úradu a všeobecne záväzných nariadení.

Aj keď úradu niekedy „dvestojedenástky“ narobia vrásky, Kostolianska ich považuje za dôležitý prvok kontroly. „Je to také tretie oko zo strany verejnosti. Ľudia vidia, že tie veci robíme pre nich.“
A keď už je reč o ľuďoch, „ak sa niekto šmykne na chodníku a obráti sa na mestskú časť so žiadosťou o preplatenie bolestného, alebo mu odletí kameň pri kosení do predného skla auta, aj takéto žiadosti končia na našom referáte,“ hovorí Petríková.

Žiadne stojaté vody

V súčasnosti tím z právneho zameral svoju pozornosť aj na vnútorné smernice a procesy úradu, z ktorých mnohé treba prekopať a nastaviť na súčasné požiadavky. Postupne by radi „osviežili“ aj všeobecne záväzné nariadenia (VZN). „Mnohé boli sformulované ešte pred rokom 2018, takže už nereflektujú aktuálne právne úpravy,“ vysvetľuje Petríková.
Aj keď svet paragrafov by sa mohol zdať konzervatívny, opak je pravdou – a platí to aj na petržalskom úrade. „Nie sú to žiadne stojaté vody, ako si to mnohí ľudia predstavujú. Samospráva je veľmi dynamická, zákony sa v nej často menia. Tým, že sa vyvíja a modernizuje samospráva, aj právne služby, ktoré poskytujeme, musia byť moderné a kvalitné. Na legislatívne zmeny musíme vedieť rýchlo reagovať,“ uzatvára Petríková.

Martina Štefániková

web od 2day