Petržalka vyzýva na dobrovoľné darovanie krvi

Uskutoční sa 6. júna v Cik Cak Centre.

Na už 20. ročník dobročinného podujatia Petržalská kvapka krvi sa môžu záujemcovia prihlásiť cez online formulár na webe mestskej časti.

Ku každoročným podujatiam organizovaným bratislavskou mestskou časťou Petržalka už tradične patrí aj Petržalská kvapka krvi, ktorá tento rok slávi okrúhle, 20. narodeniny.

Rovnako tak si 20. jubileum svojho vzniku pripomína aj Národná transfúzna služba Slovenskej republiky (NTS SR), spoluorganizátor dobročinnej aktivity.

Aj preto sa samospráva rozhodla poňať najbližší výjazdový odber o čosi špeciálnejšie a pre darcov má v zálohe malé prekvapenie navyše.

„Sme zástancami toho, aby pre darcov neboli motiváciou materiálne dary, ale najmä pocit zadosťučinenia, že pomohli niekomu, kto možno bojuje v nemocnici o život. Tento rok ale chceme trochu poľaviť a všetkým, ktorí darujú krv poskytnúť odmenu aj v inej forme,“ hovorí na margo úctyhodného výročia Mária Sláviková z oddelenia sociálnych vecí petržalského miestneho úradu, ktoré akciu zastrešuje.

Výjazdový tím NTS SR sa tento rok do Petržalky dostaví vo štvrtok 6. júna a odber bude vykonávať od 08:00 do 11:00 v Cik Cak Centre na Jiráskovej 3.

 

Pre účasť je nutná online rezervácia vopred, a to najneskôr do pondelka 3. júna (vrátane) prostredníctvom registračného formulára na webe petrzalka.sk/kvapkakrvi.

Záujemcovia o darovanie majú na výber z deviatich voľných termínov, pričom maximálna kapacita je obmedzená na 60 darcov.  

NTS SR upozorňuje, že odberu sa môžu zúčastniť iba zdraví ľudia vo veku od 18 do 65 rokov s hmotnosťou od 50 kilogramov, ktorí spĺňajú základné kritériá darovania krvi.

Tie preverí aj povinná vstupná prehliadka, ktorá zahŕňa vyplnenie dotazníka o zdravotnom stave darcu, meranie tlaku či hladiny červeného krvného farbiva – hemoglobínu.

Pre všetkých darcov bude v priebehu podujatia zabezpečený pitný režim a občerstvenie.

 

web od 2day