Petržalka spustila nominácie na najkrajšie predzáhradky pred bytovými domami

Samospráva aj tento rok organizuje súťaž Najkrajšia predzáhradka Petržalky. Nominácie je potrebné zasielať online najneskôr do konca mája.

„Nikdy som si nemyslela, že je možné niečo takéto vytvoriť v panelákovom prostredí,“ vyznala sa vlani Jarka Boboková, autorka víťaznej predzáhradky z roku 2023 na Farského ulici. Pre bývalú profesorku Univerzity Komenského, odborníčku na dejiny 19. storočia, má predzáhradka okrem estetického aj silný sociálny rozmer.

„Je o zbližovaní, aspoň ja to tak vnímam. Vďaka týmto záhonom som spoznala nielen susedov, ale aj ľudí, ktorí chodia okolo. Dokonca s niektorými som nadviazala veľmi úzke vzťahy,“ prezradila.

Súťaž o najkrajšiu predzáhradku organizuje mestská časť Bratislava-Petržalka od roku 2021 s cieľom motivovať obyvateľov k skrášleniu svojho bezprostredného okolia, ale tiež naučiť ich pozerať sa okolo seba a vnímať krásu, ktorú do verejného priestoru prinášajú ich susedia.

Ani štvrtý ročník obľúbenej komunitnej súťaže nebude výnimkou.

 

Nominovať nemôže hocikto

 

Samospráva upozorňuje, že do súťaže sa v zmysle oficiálneho štatútu súťaže môže prihlásiť len obyvateľ s trvalým alebo prechodným pobytom v Petržalke starší ako 18 rokov, ktorý sa stará o predzáhradku pri bytovom dome.

„Ak by ktokoľvek prihlásil náhodnú predzáhradku, bez informácií o osobe, ktorá sa o danú lokalitu stará, tvorcu predzáhradky by nebolo možné vyhľadať a v prípade výhry udeliť cenu,“ vysvetľuje Terézia Mesíčková z referátu životného prostredia na margo spravodlivého hodnotenia.

Stačí, ak najneskôr do 31. mája 2024 vyplní jednoduchý online formulár na novo vzniknutom webe predzahradky.petrzalka.sk a priloží čo možno najkvalitnejšie fotografie danej predzáhradky.

Porota zložená z odborníkov z referátu životného prostredia, poslancov a členov komisie životného prostredia a verejného poriadku vyberie najmenej troch a najviac desať finalistov, ktorých posunie do online hlasovania.

 

 

Dobrý pocit aj zaujímavé ceny

 

Víťazov súťaže Najkrajšia predzáhradka Petržalky 2024 určí verejnosť v internetovom hlasovaní, ktoré na webe predzahradky.petrzalka.sk potrvá až do augusta. Zvíťazí predzáhradka s najvyšším počtom hlasov.

Okrem zadosťučinenia z ocenenia svojej práce všetci zapojení získajú aj zľavové poukazy na nákup záhradného sortimentu.

Desiatich finalistov samospráva odmení darčekovými balíčkami. Traja najlepší si ďalej odnesú darčekové poukážky a vecné ceny.

web od 2day