Od cirkulárnej Petržalky k zelenšiemu sídlisku

Zapojiť sa môže naozaj každý.

Často zvykneme zdôrazňovať, že mestská časť Bratislava-Petržalka je zelená. V konečnom dôsledku, je to aj jedna z hlavných farieb nášho loga.

No dôvodom nie je „iba to”, že najľudnatejšia samospráva sa od svojho vzniku zmenila z pôvodne betónovej džungle na prírodnú oázu, ale aj to, že sa snažíme byť čo najviac ekologickí a šetrní k životnému prostrediu.

Najnovšie petržalská samospráva ponúka všetkým Petržalčanom a Petržalčankám možnosť zapojiť sa do obehového hospodárstva, aby sa aj oni mohli správať ekologicky a predchádzať tak vzniku zbytočného odpadu. O čo vlastne ide?

Základnou myšlienkou cirkulárnej ekonomiky (alebo obehového hospodárstva) je zjednodušene povedané vracať veci späť do obehu, aby nám zbytočne nevznikal odpad, ktorý je jedným z najväčších environmentálnych problémov súčasnosti. Cirkulárna ekonomika nám pomáha napĺňať aj hierarchiu odpadového hospodárstva, kde prechádzanie vzniku odpadu je hneď prvým a základným krokom.

Princípy cirkulárnej ekonomiky je možné uplatniť od základnej ťažby surovín až po správanie jednotlivca – teda každého jedného z nás. A je to celkom jednoduché. „Cirkuláciu“ možno praktizovať pokojne aj každý deň. Napríklad zálohovaním obalov, vratných pohárov a obalov, požičiavaním si bicyklov, áut alebo dokonca kníh či umiestňovaním textilu do kontajnerov spoločností Humana a Ekocharita, ktorých je len v petržalskom katastri spolu až 23. A to sú len niektoré z možných spôsobov.

Najľudnatejšia samospráva chce súčasne riešiť cirkulárnu ekonomiku aj v súvislosti s investičnou výstavbou, či už vlastnou alebo aj tou od súkromných investorov.

Pre lepšiu orientáciu v možnostiach využívania rôznych spôsobov vedúcich k zelenšiemu životu na našom sídlisku i k ochrane prírody sme pre vás v úzkej spolupráci s @‌Inštitút cirkulárnej ekonomiky pripravili takzvanú cirkulárnu mapu.

“Mestská časť sa rozhodla každému, kto má záujem na území Petržalky predchádzať vzniku odpadu, pomôcť pri vykročení k ochrane životného prostredia zverejnením cirkulárnej mapy, kde sa nachádzajú rôzne prevádzky a možnosti opätovného využívania a zdieľania vecí,” vysvetlila vedúca oddelenia životného prostredia a územného rozvoja Miriam Kamhiyeová, ktorá bude zároveň rada, ak túto mapu bude verejnosť aktívne využívať.

“Ak niekto nájde nové možnosti alebo zmeny, pokojne nám môže napísať, aby sme ju mohli aktualizovať,” doplnila.

Ak chcete vedieť o problematike cirkulárnej Petržalky viac, klikajte a sťahujte našu brožúru. Veríme, že aj takýmto spôsobom môžeme spoločne pomáhať tej, ktorá nám dáva najviac – našej prírode.

#zelenapetrzalka #spolocneEKO

web od 2day