Krotiteľky čísel

Petržalské finančné oddelenie funguje ako dobre vyladený stroj.Petržalka každý rok hospodári s desiatkami miliónov eur. Na to, aby všetky peniaze išli tam, kam majú a aby na konci roka sedeli kolónky „má dať – dal“, dohliadajú kolegyne z finančného oddelenia. Pod „krídlami“ Zuzany Grečovej ich pracuje dvadsaťštyri – plus jeden muž – a ide o jedno z najväčších oddelení petržalského miestneho úradu.

Miestne dane
Momentálne máme na starosti tri referáty – referát rozpočtu, referát účtovníctva a referát miestnych daní a poplatkov.

Do 1. apríla existoval aj referát ekonomiky materských škôl, ten ale prešiel pod referáty rozpočtu a účtovníctva – takže spravujeme aj našich dvadsaťsedem materských škôl a dvadsaťdva školských jedální,“ vypočítava Grečová.

Pre bežného občana je asi najvzrušujúcejšou agendou finančného oddelenia rozpočet. A, samozrejme, dane (aj keď tie v trochu inom zmysle) – čo spolu neoddeliteľne súvisí, keďže dane, a to aj tie miestne, sú dôležitou súčasťou príjmovej časti rozpočtu.

„Najviac vyberie Petržalka na dani za psa a dani za zaujatie verejného priestranstva,“ hovorí Janka Velická, z referátu miestnych daní a poplatkov. Daň za psa netreba osobitne predstavovať, no zaujatie verejného priestranstva môže byť všeličo – napríklad zabratie pozemku pod lešením, pri rozkopávkových prácach, ale aj vyhradené parkovacie miesta (aj tie pre ťažko zdravotne znevýhodnených), z ktorých do rozpočtu zo segmentu miestnych daní pravidelne pritečie najvyššia suma. „Na rok 2024 máme schválené príjmy za vyhradené parkovanie 350-tisíc. (S vyznačovaním zón mestského parkovania PAAS sa tieto príjmy znižujú, no čiastočne ich nahradí zisk z výberu parkovného, ktoré dostáva Petržalka od magistrátu, pozn. aut.) Za psíkov je to 160-tisíc,“ upresňuje Velická.

A mohlo by to byť veru aj viac, keby sa niektorí majitelia psíkov netvárili, že sa ich táto daň netýka. Škoda, lebo príjmy z nej umožňujú samospráve zabezpečiť, aby v stojanoch bolo vždy dosť vreciek na psie exkrementy; aby tie, ktoré sa nedostanú do vreciek, neskončili na topánke a tiež to, aby sa psy mohli preháňať v upravených a nových psích výbehoch.

Janka Velická pripomína, že tento rok daň za psa prešla úpravou. Rozdielne sumy sa zjednotili a pribudla možnosť uhradiť daň online – po prihlásení do Petržalského konta (viac na s. 8). Daň je tak nielen nižšia o celých 5 eur, ale pre ľudí je to aj pohodlnejšie. Velická verí, že postupne sa takto zjednoduší aj úhrada ďalších daní a poplatkov.

Poplatok za rozvoj
K miestnym daniam sa radia ešte aj tie za nevýherné hracie prístroje a predajné automaty – a poplatok za rozvoj, čo je veľmi zaujímavá položka.

„V Petržalke je to 35 eur za štvorcový meter a zjednodušene povedané zaplatí ju každý, kto stavia na území mestskej časti,“ vysvetľuje Velická. Peniaze, ktoré takto mestská časť získa, sú uložené na špeciálnom účte – k 31. decembru 2023 Petržalka vyzbierala takmer 3,9 milióna eur – a využiť sa môžu len na špecifické realizácie. „Školské zariadenia, kultúrna a športová infraštruktúra… Napríklad v roku 2022 sme ich použili na materskú školu v Slnečniciach,“ približuje Velická. Kam financie z poplatku za rozvoj išli, si môže overiť každý. Mestská časť totiž musí každý rok k 31. decembru zverejniť na webe petrzalka.sk, koľko peňazí takto vybrala a čo za ne urobila.

Ako sa robí rozpočet
Ak sa zima opýta, čo robili v lete, na finančnom oddelení jej celkom iste odpovedia – rozpočet. „Začíname na ňom pracovať už v lete, dohodneme si termíny a potom po prázdninách sa postupne všetci stretávame, všetky oddelenia a referáty prídu so svojimi návrhmi na ďalší rok,“ prezrádza Grečová. „Návrhy pozorne preštudujeme a preberieme, pani Orságová ich povpisuje do našej tabuľky – a vždy zistíme, že nemáme dosť peňazí na všetky aktivity, ktoré by chcela mestská časť v ďalšom roku zrealizovať,“ hovorí so smiechom Grečová.

Kolo stretnutí sa opakuje, preberie sa, čo je možné a čo nie, pričom sa prihliada aj na Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) – Petržalka svoj nový PHSR prijala vlani – kde sú definované priority jednotlivých oblastí, oddelení a referátov.

„Povieme si, aké máme možnosti v príjmovej časti a podľa toho vieme, aké výdavky si môžeme dovoliť. Pretože rozpočet nemôže byť schodkový. Môže byť iba vyrovnaný alebo prebytkový – ale to nikto nemá, to je sen,“ hovorí Ľubica Orságová z referátu rozpočtu.

Rozhodujúce slovo má starosta, ktorý zhodnotí priority mestskej časti a povie, ako bude Petržalka ďalší rok hospodáriť. Starostove slovo by však neznamenalo nič, ak by rozpočet neschválilo aj miestne zastupiteľstvo, ktoré je predĺženou rukou obyvateľov – voličov. „Aj poslanci môžu vstupovať do tvorby rozpočtu. Môžu dávať pripomienky a požiadavky, môžu zadefinovať, čo by z ich pohľadu bolo vhodné a dobré v Petržalke urobiť,“ vysvetľuje Grečová a dodáva, že okrem miestnych daní výšku rozpočtu ovplyvňujú aj dotácie z externých zdrojov. „Samospráva dostáva dosť veľa prostriedkov od štátu, pretože máme prenesené kompetencie, čo sú napríklad školy, matrika, ohlasovňa pobytu…“ Ďalšie peniaze získava samospráva – vďaka referátu projektového riadenia – z dotačných výziev, ktoré vyhlasuje štát aj Európska únia.

Rozpočet sa prijíma v decembri, na poslednom zasadnutí zastupiteľstva v roku. Preštudovať si ho môžu aj obyvatelia a aby bol pre nich čitateľnejší, okrem tabuliek sa pripravuje aj tzv. programový rozpočet. Ten je v Petržalke veľmi rozsiahly. Pri každom programe je detailne vysvetlené, na čo presne peniaze v ďalšom roku pôjdu.

V jednom kole
Aké sú najzásadnejšie momenty v živote finančného oddelenia? Zuzana Grečová sa smeje, že tie majú každý deň a stále im pribúdajú nové a nové výzvy. „Ale ak by som to mala zosumarizovať: v prvom rade je to závierka roka, teda akési účtovné uzavretie hospodárenia mestskej časti. Tým, že sme verejná správa, musíme mať závierku do 5. februára, čo je dosť šibeničný termín.“

„Ďalším je príprava záverečného účtu. Ten sa prezentuje na júnovom zastupiteľstve – a tam ešte spadá aj audit, čiže aj ten musíme mať dovtedy spravený,“ vypočítava Grečová.

Účtovný audit sa robí každý rok. Jeho cieľom je, „aby sme mali všetko v poriadku najviac, ako sa dá, preto je rozdelený na jednotlivé etapy počas roka – aby sme si stihli opraviť nezrovnalosti, ktoré nám audítor počas predauditov našiel. Správa audítora je súčasťou záverečného účtu. A ako taká sa prezentuje aj na zastupiteľstve, a teda nájsť si ju môže aj občan,“ hovorí Ľubica Medveďová.

Skryté srdce každej organizácie
Okrem týchto pravidelných „veľkých úloh“ sa však na finančnom oddelení dennodenne realizuje drobná mravčia práca. Cez finančné oddelenie musí prejsť každá objednávka a každá faktúra. Na nepresnosti tu nie je miesto a ak sa objavia nezrovnalosti, treba ich vypátrať. Aj keď technológie pokročili, tu stále platí, že najlepším sotvérom je pozorné oko. „Účtovníctvo je skryté, no je veľmi dôležité. To občan veľmi nevníma, ale to je, ako sa hovorí, srdce každej organizácie,“ hovorí Orságová, ktorá, mimochodom, bdie nad finančným zdravím Petržalky už tridsať rokov.

Priznáva, že za ten čas sa veľa zmenilo, takmer každý deň prináša nové výzvy. Napríklad aj vlani pribudla finančnému oddeleniu ďalšia agenda – začalo spravovať podnikateľskú činnosť mestskej časti. „Za minulý rok sme mali z podnikateľskej činnosti účtovný zisk 90-tisíc eur. To je celkom slušné na to, že sme začínali a že sme aj nakupovali nejaké stroje a zariadenia,“ hodnotí Grečová. Jedným dychom však dodáva, že „podnikateľská činnosť u nás nevznikla preto, lebo mestská časť chce na tom zbohatnúť,“ ale preto, že chce využiť voľné kapacity svojich zamestnancov, a vďaka tomu urobiť niektoré práce a činnosti efektívnejšie. A v neposlednom rade lacnejšie, ako keby sa mali objednávať od externých dodávateľov.

„Petržalka je asi jediná mestská časť, ktorá má podnikateľskú činnosť. Myslíme si to preto, lebo keď sme začínali, snažili sme sa zbierať informácie, ako to funguje niekde inde – ale k ničomu sme sa nedopátrali. Takže sme si museli všetko pozisťovať od začiatku a ísť vlastnou cestou,“ prekvapuje Grečová.

Dobre vyladený stroj
Vzhľadom na pravidelne priaznivé hodnotiace správy audítorov pre mestskú časť, možno bez váhania povedať, že petržalské finančné oddelenie funguje ako dobre vyladený stroj. Jednotlivé kolieska sa spájajú do fungujúceho súkolia a pracujú na dobrej finančnej kondícii mestskej časti.

Čísla tu milujú a inak to ani nejde. „Teší ma, keď môžem skonštatovať, že máme na finančnom oddelení naozaj veľmi šikovné kolegyne a kolegu, ktorí radi chodia do práce a svojou agendou sa zaoberajú doslova s vášňou. Dôkazom dobrého fungovania je, že viaceré nové kolegyne k nám nastúpili na odporúčanie – a to, že finančné oddelenie mestskej časti Bratislava Petržalka je také oddelenie, kde sa oplatí pracovať,“ uzatvára Grečová.

Martina Štefániková

web od 2day