Tenisová špička vyrastá v Petržalke. Nechýba ani výnimočná rodina

Pokračujeme v predstavovaní veľkých športových klubov mestskej časti. Tentokrát ideme na tenisové kurty, kde o svoje úspechy tvrdo bojuje klub TK Petržalka.

Na scéne, nielen tej petržalskej, pôsobí od začiatku tohto milénia. Za myšlienkou založenia klubu stojí dvojica Ľubomír Kurek a Peter Kratochvíla. „V začiatkoch sa trénovalo na kurtoch TJ Slávia Právnik pri Draždiaku. Po naplnení kapacity areálu hráčmi sa v spolupráci s mestskou časťou začal v roku 2002 budovať tenisový areál na Dudovej, pri ZŠ Dudova,“ začína rozprávanie predseda klubu TK Petržalka Filip Kratochvíla.

Aj novovybudovaný areál na Dudovej doslova praskal vo švíkoch. Na scénu teda muselo prísť ďalšie rozširovanie klubovej základne. „Rozhodli sme sa, opäť v spolupráci s mestskou časťou, skúsiť postaviť ďalší tenisový areál v inej časti Petržalky. Rozhodnutie padlo po výbere z viacerých školských lokalít na ZŠ Nobelovo námestie. Pri výstavbe sme sa zamerali na športovú infraštruktúru, ktorá nám chýbala na Dudovej, a to pre našich hráčov a reprezentantov Petržalky a Slovenska,“ dopĺňa Kratochvíla.

Prím hrajú deti a mládež
V súčasnosti klub pôsobí v troch areáloch, okrem tých na ZŠ Dudova a ZŠ Nobelovo námestie aj v Dunajskej Lužnej. „TK Petržalka ako zakladajúci klub spolupracuje s TŠP – Tenisovou školou Petržalka. V troch tréningových centrách mládeže je momentálne sústredených 220 hráčov všetkých kategórií, o ktorých sa stará kolektív profesionálnych trénerov a odborníkov,“ objasňuje.
V letných mesiacoch klub ponúka dovedna devätnásť antukových kurtov, dve miniihriská, dva pieskové kurty a tiež jeden kurt s umelou trávou. Pre porovnanie, v energeticky náročnejšej zime ide o tri haly, v rámci ktorých je k dispozícii osmička kurtov na tenis a rovnaký počet kurtov na bedminton.

Klub sa od svojho vzniku vyprofiloval a aktuálne je jeho činnosť zameraná prevažne na deti a mládež. Ničím výnimočným nie je ani výuka štvor- či päťročných detí. Na svoje si však prídu aj ostatné generácie. „Každoročne organizujeme dvadsaťpäť turnajov pre všetky vekové kategórie. Nezabúdame ani na amatérov a rodičov našich detí, pre ktorých organizujeme turnaje vo štvorhre dvakrát do roka,“ dopĺňa Kratochvíla.

Najmenších treba aj zabaviť
Každá z generácií si vyžaduje osobitý prístup. Profesionálny trénerský tím však presne vie, ako na to. „S tými najmenšími, päťročnými, sa snažíme hrať na tenis. Deti motivujeme zábavou a častým striedaním rôznych športov, keďže sústredenie na jednu činnosť je v tomto veku slabé. Hráme sa a popritom hľadáme u detí výnimočnosť, na ktorú upozorníme rodičov,“ vysvetľuje predseda klubu.

Rodičov tréneri už vopred upozorňujú, že nie z každého vyrastie vrcholový športovec. „Každé dieťa je však výnimočné s úplne iným nadaním, a to treba rozvíjať. Aj pri tenisových tréningoch je základom všeobecná športová príprava. Keď sa zanedbá, ťažšie sa doháňa už v mládežníckych kategóriách, a to v každom športe,“ dopĺňa Kratochvíla.

Predseda klubu zároveň vyjadril svoj názor, kedy by deti mali urobiť prvé tenisové kroky. „Rodičia sa nás pýtajú, kedy by deti mali začať trénovať. Do veku štyroch rokov odporúčame pracovať s deťmi v rôznych baby plaveckých a mini gymnastických krúžkoch. Kedy začať s tenisom, to je individuálne, ale platí, že ak je dieťa samostatné, vie sa samo obliecť, obuť, tak už dokáže vnímať tenisového trénera a hrať sa v skupinke s rovesníkmi,“ uzatvára tému Kratochvíla.

Výnimočná rodina
Nielen v predošlých vydaniach novín, ale tiež na sociálnych sieťach mestskej časti informujeme o úspechoch klubu. V rámci jeho skvelých výsledkov azda najvýraznejšie vyčnieva meno Maxa Lörinčíka. Veľký talent klubu (ročník narodenia 2011) vybojoval v závere roka 2023 na Európskom festivale hráčov do 12 rokov striebro vo dvojhre a bronz vo štvorhre. Kvality potvrdil pred pár dňami aj na medzinárodnom turnaji Tennis Europe do 14 rokov v slovinskom Maribore, kde získal titul vo štvorhre a zahral si tiež singlové finále.

„Je veľmi skromný, pracovitý už odmalička. Vyrastá v tenisovej rodine, kde mama Sandra a otec Janko podriaďujú všetko tenisovým úspechom svojich detí. Popri Maxovi majú veľké úspechy aj mladší brat Lukas a sestra Ema, ktorá už vyhráva prvé zápasy. Sú vzorom pre ostatné deti v klube a celé Slovensko,“ teší sa Kratochvíla.

Budúcnosť Lörinčíka v seniorskej kategórii je v takomto mladom veku ťažké predpovedať, Kratochvíla ju však vidí optimisticky. „Maxo má všetky predpoklady na najlepšiu stovku. Je to veľmi náročná cesta a všetci, čo pracujeme okolo detí, máme takýto cieľ. Všetko však do seba musí zdravo a šťastne zapadnúť,“ dopĺňa.

Predseda zároveň spokojne dodáva, že „v klube aktuálne pôsobí asi 10 hráčov z top 10 rebríčkov jednotlivých kategórií na Slovensku. Sú podporovaní, ako sa len dá.“

Dotácia dôležitým ohnivkom reťaze
Aj TK Petržalka sa v roku 2024 zaradil medzi úspešných žiadateľov o dotáciu pre veľké športové kluby. Od samosprávy získal na svoju činnosť vyše 6000 eur. „Táto pomoc je dôležitým ohnivkom reťaze. Máme menšie, ale aj veľké priority v tenisových areáloch, ktoré potrebujeme pre hráčov vylepšiť. Nie všetko je možné vybudovať naraz, iné časti infraštruktúry zostarli a treba ich vynoviť či revitalizovať,“ vysvetľuje Kratochvíla.

Dotácie využívajú na činnosti, na ktoré si nevedia sami našetriť. „V roku 2019 šlo o elektrický valec, v nasledujúcich dvoch rokoch o opravu nafukovacej haly, v roku 2022 o LED lampy a v tom minulom o dresy, ale aj iné tenisové oblečenie. Dotácie smerujú aj na bežné výdaje, predovšetkým energie, ktoré vzrástli počas kovidu a energetickej krízy štvornásobne,“ uzatvára rozprávanie predseda klubu.

Dávid Pavlík

web od 2day