Rada právnika: Vymáhanie pohľadávky

Už v antickom Ríme platila zásada „pacta sunt servanda“, čo znamená „zmluvy sa musia dodržiavať“. Čo však robiť, keď jedna zo zmluvných strán neplní svoje povinnosti?Najčastejšie ide o nesplnenie finančných záväzkov – napríklad, ak váš obchodný partner nezaplatil faktúru za dodaný tovar alebo dlžník nevrátil pôžičku. V takých prípadoch hovoríme vašej snahe o dosiahnutie splnenia dlžníkovej povinnosti ako o vymáhaní pohľadávky. Tento článok stručne opisuje odporúčaný postup v takýchto situáciách.

Predbežné právne posúdenie veci
Pred začatím vymáhania pohľadávky je dôležité vykonať predbežné právne posúdenie jej oprávnenosti a šancí na úspech v prípade súdneho konania. Treba sa zamerať na spôsob vzniku pohľadávky, jej výšku a splatnosť, aby ste zistili, či nie je premlčaná alebo prekludovaná (či od jej splatnosti neuplynul zákonom stanovený čas, po ktorom je už vymáhanie značne sťažené).
Dôležité je tiež, či máte dostatočné dôkazy o existencii pohľadávky (napr. zmluvu či objednávku), prípadne, či nie je takéto plnenie v rozpore s dobrými mravmi. Už v tejto fáze sa možno obrátiť na advokáta, ktorý poskytne právne posúdenie prípadu a odporučí ďalšie kroky.

Ak je po predbežnom posúdení zrejmé, že pohľadávku je možné od dlžníka vymáhať, už samotné právne posúdenie veci advokátom je úkon právnej služby (príprava a prevzatie právneho zastúpenia), ktorý si možno nárokovať na zaplatenie od protistrany ako príslušenstvo pohľadávky.

Pokus o zmier
Po predbežnom právnom posúdení pohľadávky odporúčam zaslať dlžníkovi výzvu na jej dobrovoľné splnenie. Samotná výzva síce nie je podmienkou pre podanie žaloby na súd, ale v mnohých prípadoch dlžník po výzve svoj dlh uhradí, aby predišiel súdnemu konaniu a ďalším nákladom, prípadne začne komunikovať a navrhne iné riešenie (napr. splátkový kalendár).
Vo výzve je vhodné presne definovať právny dôvod vzniku pohľadávky, jej výšku, prípadne preferovaný spôsob zaplatenia dlhu. Ak výzvu vypracuje advokát, náklady na túto právnu službu vo výške tarifnej odmeny možno titulom náhrady trov právneho zastúpenia žiadať od dlžníka. V tejto fáze však veriteľ nemá k dispozícií žiadne legálne donucovacie právne prostriedky, a teda splnenie pohľadávky na základe predžalobnej výzvy je len na vôli dlžníka.

Súdne uplatnenie pohľadávky
Ak výzva na dobrovoľné splnenie záväzku neprinesie výsledky, je potrebné uplatniť nárok na súde. Súd na základe podanej žaloby, v prípade, ak je nárok preukázaný a aj súd ho považuje za dôvodný, vydá súdne rozhodnutie, ktorým uloží dlžníkovi, aby zaplatil pohľadávku spolu s jej príslušenstvom, ak ste ho žiadali (úrok z omeškania, zmluvná pokuta…) a náhradou trov konania (napr. súdny poplatok, odmena advokáta za všetky vykonané úkony právnej služby) v lehote, ktorú určí súd (spravidla do 3 dní od právoplatnosti súdneho rozhodnutia).

Po úspechu v súdnom konaní
Ak súd rozhodne vo váš prospech, dlžníkovi začne plynúť lehota na dobrovoľné splnenie záväzku uvedeného v súdnom rozhodnutí. Ak dlžník nesplní povinnosť ani v súdom stanovenej lehote, môžete iniciovať nútený výkon tohto rozhodnutia, exekučné konanie, v ktorom exekútor právnymi prostriedkami (napr. zrážky zo mzdy dlžníka, predaj majetku dlžníka…) zabezpečí, aby dlžník splnil záväzky, ktoré voči vám má spolu s náhradou vašich oprávnených nákladov, ktoré ste museli na vymoženie pohľadávky vynaložiť.

JUDr. Marek Baraník
advokát, konateľ
Advokátska kancelária Remedium Legal, s.r.o.

web od 2day