Horúčavy na petržalskom sídlisku sú vďaka opatreniam z dielne samosprávy znesiteľnejšie

Petržalka pokračuje v osádzaní tieniacich plachiet a pitných fontán vo vytypovaných lokalitách.

Na jeseň minulého roka odštartovala mestská časť Bratislava-Petržalka pilotný projekt špeciálnych pitných fontán, ktoré umiestnila prioritne v susedstve ihrísk – na stenách odovzdávacích staníc tepla spoločnosti Veolia, hovorovo známych ako kotolne.

Snahou miestnej radnice bolo poskytnúť osvieženie rodičom s deťmi, ale aj ľuďom, ktorí si prišli zašportovať. V prvej fáze osadila celkovo štyri kusy.

Pozitívna odozva nenechala na seba dlho čakať a samospráva v inštalácii fontánok typickej zelenej farby pokračovala i v ďalších lokalitách, vďaka vlastnej výrobe opäť lacnejšie a efektívnejšie.

„Teploty sú každým rokom vyššie a lámu rekordy. Aj my musíme myslieť na to, ako môžeme ľuďom aj zvieratám pomôcť zvládať horúčavy bez ujmy na zdraví,“ konštatuje Peter Slovák, zástupca prednostu pre údržbu a nájomné bývanie petržalského miestneho úradu.

Obyvatelia sa tak aktuálne môžu osviežiť pri 12 pitných fontánkach v lokalitách Gercenova, Veľký Draždiak – ihrisko, Veľký Draždiak – športová hala, Vavilovova, Ševčenkova, Haanova, Prokofievova, Rovniankova, Andrusovova, Bohrova, Planckova a Starhradská. V najbližšom čase by mali pribudnúť ďalšie.

V prevádzke pritom naďalej ostávajú aj pôvodné pitné fontány nachádzajúce sa prevažne na petržalskom korze – na Daliborovom námestí, pri podchode na začiatku korza a na Nobelovom námestí –, jedna je k dispozícii aj pre návštevníkov Psieho parku na Wolkrovej ulici.

 

Deti ochránia slnečné clony

 

Pozitívne ohlasy zo strany verejnosti, primárne rodičovských komunít, mala samospráva aj na tieniace plachty umiestnené na vytypovaných detských ihriskách vo svojej správe.

Prvýkrát ich otestovala už v roku 2019 na najvyťaženejších ihriskách, v projekte pokračovala aj v roku 2022. Odvtedy ich začiatkom sezóny pracovníci údržby postupne osádzajú na ďalších z 55 verejných detských ihrísk v správe mestskej časti.

Cieľom je ochrániť najmenších pred priamym slnečným žiarením, a to najmä pri pobyte na pieskoviskách. Tie sú totiž často z dôvodu prevencie proti tvorbe plesní a húb umiestnené na slnku.
Plachty sú vyrobené z kvalitnej HDPE tkaniny, poskytujú 90-percentnú ochranu voči UV žiareniu, sú priedušné a vodopriepustné.

Pri montáži sa vždy kladie dôraz na stabilitu a odolnosť voči poveternostným podmienkam.

Slnečné clony aktuálne chránia deti pred slnkom na 16 ihriskách, samospráva plánuje osadiť ešte pár ďalších.

Podľa Petra Slováka výber lokalít vždy závisí najmä od množstva zelene v okolí samotných ihrísk, a teda od miery vystavenia priamemu slnečnému žiareniu. Nie všetky ihriská si tak prítomnosť tienidiel nutne vyžadujú. Zároveň upozorňuje na to, že tieň sa pod clonami nemusí nachádzať počas celého dňa z dôvodu meniacej sa polohy slnka.

„Napriek tomu verím, že aj týmto malým dielom prispejeme k spokojnosti rodičov a bezpečnosti našich najmenších obyvateľov,“ uzatvára Slovák.

Tieniace plachty budú na ihrisku celý deň aj noc počas letnej sezóny, ktorá môže v prípade vyšších teplôt potrvať až do polovice septembra.

web od 2day