Petržalka mekkou karate. Tituly zbiera až dvojica klubov

Pokračujeme v predstavovaní veľkých športových klubov mestskej časti. Už po druhý raz sa v našom seriáli presúvame na tatami, teda podložku pre karate. Tentokrát sa bližšie pozrieme na Karate Klub SEIKEN Bratislava, ktorý svoju históriu začal písať v roku 2012. Na presný dátum založenia klubu jeho vedenie rozhodne nezabudne. „Je totiž spojený s narodením jedného z našich členov – počas administratívnych prác pri zakladaní klubu musela jeho mama odísť do pôrodnice. Preto je považovaný za nášho „maskota“, jeho vek a oslava narodenín nám pripomína aj výročie založenia klubu,“ hovorí Rastislav Kolčák, viceprezident klubu.

Zázemie sa nemení
Klub pôsobí hneď od svojho vzniku na Základnej škole Gessayova , a to bez prerušenia. „Podmienky, ktoré máme na tejto škole považujeme za vyhovujúce a veľmi sa tešíme, že môžeme bez sťahovania dlhodobo pôsobiť práve tu,“ hovorí Kolčák.

Výborné vzťahy potvrdzujú obe strany. „Navzájom sa snažíme, aby sme dobre vychádzali a pomáhame si,“ dodáva Kolčák.

V zostave aj majster sveta
Karate Klub SEIKEN Bratislava aktuálne zastrešuje prípravu vyše 100 cvičencov. Tento počet sa však neustále mení. „Dlhodobo pracujeme na obnove členskej základne, pričom sa snažíme predovšetkým o zachovanie jej stabilnej časti,“ vysvetľuje Kolčák.

Dodáva, že v klube sa cvičencom venuje aktuálne sedem kvalifikovaných a dvaja pomocní tréneri. Zdá sa, že ich práca má zmysel. „K najväčším nedávnym športovým úspechom patrí titul majstra sveta, ktorý získal Michal Horňák na MS WUKF v škótskom Dundee,“ hovorí Kolčák hrdo.

Pre trénerov je však úspechom aj zisk prvých medailí začiatočníkov na regionálnych pretekoch alebo aj zisk vyšších technických stupňov na skúškach,“ dodáva.
Zároveň priznáva, že medzi úspechy radia už len samotné fungovanie klubu, ktorého práca vedie k výchove slušných ľudí a vytváraniu veľkých kamarátstiev.

Petržalka mekkou karate
Ako sme už uviedli v úvode článku, ide o predstavenie druhého z karate klubov pôsobiacich Petržalke (o klube Športová škola karate Bratislava písala Naša Petržalka v čísle 11/2023, pozn. red.).
Zdá sa teda, že práve Petržalka je slovenskou mekkou tohto športu. „Môžeme to tak pokojne nazvať,“ potvrdzuje Kolčák.
V Petržalke pôsobí množstvo ďalších karate klubov. Nie sú už také veľké, ale robia skvelú prácu. Celá Petržalka sa môže tešiť z toho, že je tu množstvo príležitostí zmysluplne tráviť voľný čas a pritom dosiahnuť výborné výsledky,“ hovorí Kolčák s radosťou v hlase.

Dotácia ide na mládež
Vyše 6000 eur. To je čiastka, ktorú SEIKEN získal od samosprávy v rámci dotačnej schémy pre veľké športové kluby. Kam peniaze putujú?
„Tak, ako sme sa pri žiadosti o dotáciu zaviazali mestskej časti Bratislava-Petržalka, tieto peniaze sú použité na pokrytie nákladov na súťaže pre deti a mládež. Rovnako tak na ich prípravu a tiež na pokrytie nákladov na činnosť a prevádzku klubu,“ uzatvára rozprávanie viceprezident klubu.

Dávid Pavlík

web od 2day