Petržalka zostáva verná zelenej

Našim stromom sa dostáva vlahy dostatok.

Za uplynulé dni ste si istotne v uliciach všimli petržalkých makačov s cisternou. Ich úloha je jasná – pravidelne polievať (nielen) vyše stovku drevín, ktoré sme vysadili na jar tohto roka.

Hoci na dostatočnú závlahu je dôležité dbať najmä v čase suchších období, skutočné príčiny treba hľadať inde.

Ako totiž vysvetľujú naše kolegyne a kolegovia z oddelenia životného prostredia a územného rozvoja, kľúčová je zálievka mladých stromov, a to najmä počas prvých dvoch až troch rokov, aby správne zakorenili a rástli.

V prvom roku by mala byť táto zálievka najintenzívnejšia. V nasledujúcich rokoch jej intenzita klesá. Dôvodov je hneď niekoľko.

Ak sa dreviny zalievajú blízko povrchu, korene majú tendenciu zostávať plytké. Postupným odďaľovaním zálievky korene rastú hlbšie, aby si zabezpečili vodu z nižších vrstiev pôdy. To má za následok stabilnejší strom, ktorý je odolnejší voči nepriaznivému počasiu.

Odďaľovaním zálievky sa teda znižuje závislosť drevín na pravidelnom zalievaní a podporuje ich prirodzená schopnosť hľadať vodu. Takéto stromy sú nielen odolnejšie, ale tiež zdravšie, silnejšie, a tým i lepšie pripravené na prežitie a rast v rôznych klimatických podmienkach.

Zamestnanci referátu životného prostredia každoročne vytvárajú podrobný zoznam drevín na zálievku s fotodokumentáciou určenou pre petržalských makačov. Aktuálne sa ich v ňom nachádza približne 400 kusov, čo je naozaj veľké množstvo.

Z dôvodu obmedzených kapacít počas leta sa, žiaľ, za jeden týždeň nestihnú poliať všetky. Preto sa môže niekomu zdať, že dreviny málo polievame. Dokonca už evidujeme niekoľko podnetov na vyschnuté mladé stromy. Je síce pravdou, že z na jar vysadených 129 kusov doteraz vyschlo 10, no opäť, príčinou nie je nedostatok vlahy.

Môžu za to neprirodzené až extrémne podmienky v mestskom prostredí, na základe ktorých logicky nemôžeme predpokladať, že všetky stromy sa ujmú.

Preto zostaňte bez obáv, spomínaných 10 vyschnutých drevín nahradíme počas tohtoročnej jesennej výsadby a naďalej sa budeme starať o to, aby petržalské sídlisko zostalo verné zelenej.

#zelenapetrzalka #petrzalkamaka

web od 2day