Aby dovolenkový bronz nepokazil vybielený byt

Vykradnutý byt alebo rodinný dom je naozaj nepríjemnou skúsenosťou.

Ten, kto našiel spúšť po páchateľoch, to môže potvrdiť. Lákadlom pre zlodejov sú aj obydlia opustené v čase dovoleniek. Situáciu im však občas uľahčia samotní obyvatelia.
V posledných rokoch polícia zaznamenala pokles tohto typu trestnej činnosti. Pomáha modernejšia ochranná technika, ale aj väčšia informovanosť verejnosti. Netreba však zabúdať na ostražitosť, keďže situácii sa prispôsobujú aj páchatelia, ktorí dokážu lepšie vytypovať vhodné objekty.

Vlámanie do bytu alebo rodinného domu môže mať rôzne podoby. Od násilného vylomenia či vykopnutia dverí, až po „hodinársku prácu“ – kedy to, že došlo ku krádeži, zistíme až po nejakom čase, lebo páchatelia nezanechajú za sebou žiadne výraznejšie stopy.

Najlepšia ochrana je prevencia
Leto je ročným obdobím, kedy rodiny častejšie ako inokedy odchádzajú na dovolenkové pobyty. Nie je v silách polície fyzicky chrániť všetky objekty, preto musia k ochrane svojho majetku zodpovedne pristupovať samotní obyvatelia. Opäť platí pravidlo o prevencii ako najlepšej ochrane. Ak sa vám podarí zrealizovať aspoň časť z nasledujúcich preventívnych opatrení, výrazne znížite nebezpečenstvo, že sa stanete obeťou vlámania a vykradnutia.

– Uistite sa, že všetky zámky na dverách a oknách fungujú správne. Pred odchodom zatvorte okná. Je to oveľa bezpečnejšie ako otvorené okno, ktoré môže lákať páchateľov.
– Zabezpečte si kvalitné bezpečnostné dvere alebo aspoň bezpečnostný zámok v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami.
– Uistite sa, že vaše bývanie vyzerá obývané a nie prázdne.
– Ponechajte rolety a žalúzie na dverách a oknách v polohe, v akej ich máte normálne.
– Nechajte dovolenkovú adresu a telefónne číslo u susedov (alebo príbuzných), aby ste boli v prípade núdze zastihnuteľný.
– Nenechávajte kľúč ukrytý pod rohožkou, v kvetináči a pod.
– Uistite sa, že vaše hlásiče požiaru a vlámania (ak ich máte) fungujú správne.
– Zabezpečte, aby susedia vyzdvihli vašu poštu.
– Požiadajte niekoho, nech udržiava váš dvor, aby sa váš dom pôsobil ako obývaný.
– Požiadajte niekoho, aby vaše odpadkové koše umiestnil na obrubník na bežné vyzdvihnutie a po vykonaní vyzdvihnutia ich opäť odložil.
– V prípade dlhšej neprítomnosti požiadajte spoľahlivých susedov (alebo príbuzných), aby vo večerných hodinách navštívili váš byt alebo dom.
– Požiadajte suseda, aby zaparkoval na vašej príjazdovej ceste, kým ste preč, aby sa zdalo, že je niekto doma. Ak necháte auto doma, zaparkujte ho ako obvykle.
– Nezabudnite riadne uzamknúť garáž a pivnicu.
– Cennosti zamknite do trezoru, prípadne na také miesto, ktoré nie je viditeľné po vstupe do obydlia.
– Nehovorte o vašich cestovateľských plánoch na miestach, kde by si ich mohli vypočuť nesprávne osoby.
– Nainštalujte si bezpečnostný kamerový systém a prepojte ho s mobilom, a najmä, nezabudnite ho pred odchodom aktivovať.
– V prípade možnosti zabezpečte byt zabezpečovacím zariadením vyvedeným na pult centralizovanej ochrany Policajného zboru alebo súkromnej bezpečnostnej služby.
– Nezdieľajte dovolenkové zážitky okamžite na sociálnych sieťach.

Čo robiť, ak sa stanete obeťou trestného činu
Trestné oznámenie môžete podať na ktorejkoľvek policajnej stanici, prokuratúre i súde. Môžete ho podať v prípade, ak ste obeťou trestného činu vy, ale aj vtedy, ak sa stal obeťou trestného činu, utrpel škodu alebo spáchal trestný čin niekto vo vašom okolí.

Trestné oznámenie je možné podať písomne, ústne do zápisnice aj elektronicky so zaručeným elektronickým podpisom. Malo by obsahovať najmä opis skutku, vaše kontaktné údaje a v prípade, ak ste obeťou trestného činu aj opis spôsobenej škody s informáciou, či si uplatňujete nárok na náhradu.

Trestné oznámenie nesmie byť anonymné, na vašu žiadosť však policajt alebo prokurátor neuvedie údaje o vašej osobe. Nemáte povinnosť predkladať dôkazy, je to však vaše právo. Rovnako ako oznámiť mená svedkov, ktorí videli alebo počuli, čo sa stalo.

Karina Kenderešová
referent špecialista skupiny prevencie vnútorného oddelenia OR PZ Bratislava V

web od 2day