Petržalka pátra po vianočnom stromčeku, ktorý bude zdobiť Námestie Republiky

Strom môžu darovať fyzické aj právnické osoby.


K Vianociam v obciach a mestách neodmysliteľne patrí aj vianočná výzdoba dotvárajúca atmosféru najkrajších sviatkov v roku. Pri nej nesmie chýbať symbol Vianoc – stromček –, ktorý zvykne zdobiť hlavné námestia či miestne dominanty.

Inak tomu nie je ani v najľudnatejšej samospráve Slovenska, ktorá už teraz hľadá vhodného adepta na tohtoročné vianočné trhy. Ich dejiskom bude tradične centrálne Námestie Republiky a prvýkrát majú potrvať dlhšie, ako zvyčajne.

Pre mnohých je téma Vianoc v lete vzdialená, vzhľadom na zdĺhavý proces výrubového konania je však na vybavovanie vianočného stromu najvyšší čas.

„Samotné hľadanie vhodného stromčeka prebieha viac ako pol roka. Taktiež záleží na tom, či strom má právoplatné rozhodnutie na výrub, alebo je potrebné ho vybaviť, čo celý proces výrazne predlžuje,“ upozorňuje Adrián Ševeček, vedúci referátu životného prostredia petržalského miestneho úradu.

Ideálny je smrek

 

Vianočný strom by mal podľa samosprávy spĺňať tieto parametre: ihličnan, ideálne smrek obyčajný alebo smrek pichľavý, s výškou minimálne 10 metrov a s pravidelným (kužeľovitým) tvarom koruny.

„V prípade, že takýto ihličnan rastie na vašom pozemku a ste ochotní darovať ho mestskej časti, alebo poznáte niekoho, kto uvedený druh stromu vlastní a rád by sa oň podelil, neváhajte nás kontaktovať,“ prihovára sa verejnosti Ševeček.

Svoje tipy môžu záujemcovia posielať referátu zelene mailom na andrej.pazitny@petrzalka.sk, ideálne s uvedením parametrov dreviny – druh, približná šírka kmeňa, výška stromu, umiestnenie, vrátane fotografií v dobrom rozlíšení.

Všetky náklady spojené s výrubom a prevozom stromu uhradí samospráva.

web od 2day