Petržalka si pripomína 80. výročie SNP

Už 28. augusta v Petržalskej klubovni aktívnych seniorov.

V ôsmom kalendárnom mesiaci si od roku 1951 pripomíname jeden z najvýznamnejších dní našej histórie ako štátny sviatok. A tento rok sa spomienka naň dožíva okrúhleho výročia.

Áno, je to už 80 rokov, čo z rádia zaznelo to známe heslo: „Začnite s vysťahovaním!“ Heslo, ktoré ústami generála Rudolfa Viesta odštartovalo začiatok Slovenského národného povstania.

V Petržalke si tieto historické udalosti spájame i s výstavbou pracovného tábora Engerau, ktorý po potlačení SNP nacisti premenili na koncentračný tábor.

Koncom marca 1945 v ňom dozorcovia masovo vyvraždili väčšinu väzňov a ostatných vyhnali na takzvaný Pochod smrti.

Na najľudnatejšom sídlisku si tieto smutné udalosti a boj za slovenskú demokraciu, slobodu a zvrchovanosť každoročne pripomíname spomienkovým podujatím. Oslavy okrúhleho 80. výročia SNP tentokrát prebehnú v Petržalskej klubovni aktívnych seniorov na Osuského 8 v stredu 28. augusta.

Slávnostné otvorenie podujatia začne na pravé poludnie, po ktorom dôležité historické fakty presnejšie objasnia historik a pracovník Vojenského historického ústavu Jozef Bystrický spolu s historikom Jozefom Buffom.

Pýtať sa na to, čo vás v súvislosti s týmto významným míľnikom zaujíma, sa budete môcť aj vy.

Po náučnej prednáške spojenej s besedou sa od 12:45 môžete tešiť na chutný obed v podobe voňavého gulášu, pričom nadobudnuté vedomosti budete môcť následne vzájomne predebatovať na posedení pri hudbe.

Záver spomienkového podujatia je naplánovaný približne na 16:00. Vítané sú všetky ročníky, ktorým osud minulosti nie je ľahostajný.

#petrzalkaspomina

web od 2day