V Petržalke pribudli dve knižné búdky plné kvalitnej literatúry

Čitatelia ich nájdu na Draždiaku a pri PumpParku.

Mestskej časti Bratislava-Petržalka a jej organizáciám sa už neraz vyplatila spolupráca s externými partnermi, nielen z verejného, ale aj súkromného sektora v snahe vytvoriť na svojom území niečo nové, pekné a najmä účelové.

Najnovším príkladom je spolupráca Miestnej knižnice Petržalka so spoločnosťou OBI Slovakia, ktorá priniesla očakávané ovocie v podobe dizajnových knižných búdok. Tie nájdu čitatelia v dvoch frekventovaných lokalitách – pred vstupom na verejné detské ihrisko Draždiak a pri PumpParku na Haanovej ulici.

Zelené búdky so sloganom „Mám ťa prečítanú“ ponúkajú literatúru rôzneho druhu. Sortiment nielen kníh, ale aj časopisov pravidelne dopĺňajú pracovníci petržalskej knižnice tak, aby si na svoje prišiel naozaj každý – deti, dospelí, milovníci beletrie aj populárno-náučnej literatúry.

Svoje vyradené kúsky môže darovať aj verejnosť, samozrejme, v primeranom množstve, najviac dva-tri kusy.

Búdky s lavičkou

Výrobu, polep, maľovanie, ako aj samotné osadenie búdok zabezpečila pre knižnicu firma OBI, a to za veľmi výhodných podmienok.

„Realizácia nás vďaka spolupráci vyšla len na pár stoviek eur. Ak sa nám búdky osvedčia a nebudú terčom vandalov a vykrádačov, nie je vylúčené, že osadíme aj ďalšie,“ hovorí riaditeľka petržalskej knižnice Libuša Jaďuďová, ktorá hovorí o vandalizme aj vzhľadom na nedávnu nepríjemnú skúsenosť.

„Pred pár dňami sme na vlastné oči videli, ako si dotyčná osoba všetky knihy z búdky drzo zbalila do tašky a odišla. Takéto “požičiavanie kníh” nie je na mieste,” hovorí o nepríjemnej skúsenosti Jaďuďová.

 

Projekt podporila aj petržalská samospráva, ktorá v spolupráci s knižnicou vytvorila grafický dizajn polepu tak, aby boli búdky plné kníh neprehliadnuteľné. Ich pevnou súčasťou sú aj lavičky, kde si môžu čitatelia vybrané knihy v pokoji prelistovať.

Jaďudová ďalej podotkla, že búdky zožali úspech už v prvých dňoch po nainštalovaní a vyzerá to tak, že obyvatelia a návštevníci Petržalky majú o čítanie veľký záujem.

„Búdku, ktorá je pri našom petržalskom mori sme našli už po prvom dni prázdnu,“ teší sa riaditeľka jednej z najväčších knižníc na Slovensku.

web od 2day