Petržalka obnoví Športovú halu na Draždiaku

Rekonštrukcia za cca 2,5 milióna eur má priniesť viac zelenej energie i možností pre aktívnych obyvateľov.

Na prvom poprázdninovom zasadnutí Miestneho zastupiteľstva Petržalka v uplynulom roku poslanci schválili výhodnú kúpu pozemkov a objektov v lukratívnej lokalite.

Išlo o Tenisový areál Slávia Právnik Bratislava vzdialený len kúsok od obľúbeného petržalského mora.

Samospráva budovu s areálom získala výhodnou kúpou, pričom jej súčasťou bolo päť vonkajších tenisových kurtov, tri vnútorné tenisové kurty v hale, ale tiež budova s nebytovými priestormi, reštaurácia či ubytovňa s bytmi. K areálu prislúcha aj časť nábrežia jazera.

V rámci základných opráv si komplex vyžiadal kompletnú výmenu osvetlenia za úspornejšie LED svietidlá, na vonkajších dvorcoch pribudol nový antukový povrch i namaľované čiary.

V areáli haly zo strany jazera petržalskí makači položili nový zelený trávnik a nainštalovali jednu z 12 exteriérových pitných fontánok.

Práce ale zďaleka neskončili. Už prvotný stav ukazoval, že komplex bude potrebovať viaceré nevyhnutné opravy.

Tie chce samospráva financovať z externých zdrojov. Naša mestská časť totiž uspela vo výzve vyhlásenej Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA), v rámci ktorej jej bol schválený finančný príspevok vo výške viac ako 2,05 milióna eur.

Celkové náklady na rekonštrukciu sú odhadované na viac než 2,5 milióna eur. Zvyšné zdroje musí preto pokryť mestská časť z vlastných prostriedkov.

Tieto budú určené na montáž fotovoltických panelov, obnovu elektroinštalácie a inštaláciu športovej podlahy na multifunkčné športové účely, ako aj na pokrytie výdavkov spojených so znížením prevádzkových nákladov športovej haly.

V prípade nepredvídaných investičných výdavkov vyvolaných dodatočnými prácami použije mestská časť financie z rezervného fondu.

Primárnym cieľom projektu je znížiť spotrebu energie haly o 62 percent a produkcie CO2 o 76 percent. Zelená samospráva chce tak zlepšiť športové a komunitné služby, poskytnúť moderný priestor a podporiť záujem o šport a zdravý životný štýl nielen obyvateľov Petržalky.

Účel uznesením odobrili aj volení zástupcovia na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva 8. augusta 2024. Začiatok plánovaných opráv je naplánovaný na september 2024, pričom samotná realizácia prác by mala byť ukončená v auguste 2026.

Veríme, že kompletnú rekonštrukciu sa nám podarí ukončiť v odhadovanom termíne tak, aby vynovená tenisová hala pri obľúbenom petržalskom letovisku priniesla obyvateľom rozšírené športové možnosti, komfort i bezpečnosť.

Dovtedy ĎAKUJEME za strpenie.

#petrzalkasportuje #petrzalkamaka

web od 2day