Aj petržalské školy čelia bombovým a mínovým vyhrážkam

Postupujeme podľa pokynov s dôrazom na bezpečnosť detí.

V utorok 3. septembra sa aj mestská časť Bratislava-Petržalka zaradila medzi samosprávy, ktoré v skorých ranných hodinách dostali výhražný e-mail k bombovému útoku na školách.

Nevyžiadanú správu obdržalo až 7 z 11 základných škôl v správe mestskej časti. Medzi nimi ZŠ Černyševského 8, ZŠ Dudova 2, ZŠ Tupolevova 20, ZŠ Nobelovo námestie 6, ZŠ Holíčska 50, ZŠ Gessayova 2 a takisto ZŠ Pankúchova 4.

Riaditelia dotknutých inštitúcií postupovali podľa pokynov, deti i zamestnanci opustili budovy a o bombových vyhrážkach okamžite upovedomili políciu, ktorá bezodkladne vykonala všetky potrebné úkony.

V žiadnej z dotknutých ZŠ nebola zistená prítomnosť bomby ani iných zariadení či látok, preto sa žiaci vrátili do tried, kde následne pokračovali vo vyučovacom procese podľa plánovaného rozvrhu.

V súvislosti s hrozbou bombových útokov a následným odporúčaním Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR sme aj my v súčinnosti s riaditeľmi a riaditeľkami dotknutých základných škôl vydali odporúčanie, že po obede, t. j. najneskôr do 12:00, môže byť ukončené vyučovanie žiakov prvého aj druhého stupňa ZŠ a že rovnako tak môže byť ukončená prevádzka MŠ, ktoré sú súčasťou dotknutých ZŠ.

Riaditelia o tejto zmene i prípadnom ukončení prevádzky vzdelávacích inštitúcií informovali zákonných zástupcov detí cez Edupage a všetkým ostatným základným a materským školám odporučili skontrolovať spamové správy, kde by sa mohli objaviť výhražné e-maily o bombovej hrozbe.

Výhražný e-mail tentokrát o „zamínovaní“, žiaľ, niektorí riaditelia petržalských škôl našli v e-mailových schránkach aj ráno v stredu 4. septembra. Konkrétne išlo o základné školy Holíčska, Pankúchova, Černyševského, Gessayova a Tupolevova. Prvá z menovaných okamžite zrušila celú výučbu a žiakov, ktorí stihli prísť do školy, poslala domov.

Ďalšie z dotknutých inštitúcii postupovali podľa pokynov bezpečnostných zložiek, pričom v žiadnej budove neboli míny, bomby ani iné život ohrozujúce látky, našťastie, nájdené.

Ako Polícia SR ubezpečuje rodičov i personál škôl na svojich sociálnych sieťach, „na podobné situácie sme pripravení. Postupujeme podľa štandardných operačných postupov, podobne postupujú aj jednotlivé školy.“ Zároveň tiež vysvetľuje individuálny prístup k bezpečnostným opatreniam. „Naším spoločným cieľom je predovšetkým bezpečnosť detí na školách, ale aj čo najmenší zásah do vyučovacieho procesu,“ zdôrazňuje v stanovisku polícia.

Vedenie mestskej časti vrátane celého oddelenia školstva vyjadruje nad vzniknutou situáciou silné znepokojenie.

Dôverujeme schopnostiam našich bezpečnostných zložiek a veríme, že sa im riziko vzniku podobných situácií podarí odstrániť, respektíve čo najviac eliminovať. Takéto barbarské správanie ohrozujúce život tých najnevinnejších je v dnešnej spoločnosti neakceptovateľné. Dúfame, že prípadný vinník alebo vinníci budú čo najskôr dolapení a patrične potrestaní.

#petrzalka

 

web od 2day