Petržalka obnovuje tradíciu bezplatných plaveckých kurzov pre základné školy. Vďaka pomoci partnerov sa môžu zapojiť všetky

Plavecký výcvik je určený pre tretiakov a štvrtákov z verejných základných škôl v Petržalke. Cieľom samosprávy je podpora zdravého životného štýlu u detí a prevencia proti incidentom vo vode.

Po tom, čo Mestská časť Bratislava-Petržalka rozbehla v septembri futbalové krúžky pre deti pod vedením kvalifikovaných trénerov, prichádza v podobnom duchu s ďalším športovým projektom, ktorý je pre základné školy povinnou jazdou.

Ide o plavecké kurzy pre žiakov vybraných ročníkov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávy, ktoré sú však na rozdiel od tých futbalových úplne bezplatné. A to aj vďaka spolupráci Petržalky s externými partnermi, ktorí do iniciatívy prispeli organizačne aj finančne.

Kompletnú organizáciu kurzov plávania ako aj sprostredkovanie kvalifikovaných trénerov zabezpečuje občianske združenie SportInstitute fungujúce v gescii Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

„V SportInstitute veríme, že pravidelný pohyb robí ľudí zdravšími a lepšími. Preto sme založili iniciatívu Budúci víťazi, v ktorej sa snažíme prostredníctvom bezplatných hodín plávania vypestovať v deťoch disciplínu, vytrvalosť, zápal, schopnosť oceňovať výnimočné momenty a spolupracovať,” povedal predseda občianskeho združenia Ivan Krištof.

Finančným partnerom je spoločnosť Nesto by Lucron, vďaka ktorej budú žiaci plávať zadarmo. Priestory pre plavcov a plavkyne poskytne Petržalská plaváreň.

Plávanie v rozvrhu

Do projektu sa s výnimkou Pankúchovej zapojili všetky základné školy, čo predstavuje 71 tried s 1560 žiakmi. „ZŠ Pankúchova má vlastný novozrekonštruovaný plavecký bazén, preto si bude plavecké kurzy organizovať vo vlastnej réžii,“ informuje Michal Horváth, odborný referent z oddelenia školstva petržalského miestneho úradu a dodáva, že tým istým smerom sa po obnove školských bazénov budú uberať aj ZŠ Holíčska, Budatínska a Turnianska.

Bezplatné plavecké výcviky na Petržalskej plavárni budú súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu škôl v rámci telesnej výchovy. V rozvrhu ich žiaci budú mať od pondelka do piatku, vždy od 09:00 do 13:00, pričom jednotlivé školy budú mať presne určený termín a čas výcviku. Každý žiak absolvuje päť plaveckých lekcií, vždy v trvaní jednej hodiny.

Podľa prvej zástupkyne starostu Petržalky Ivety Jančokovej, je cieľom plaveckých kurzov v prvom rade motivácia k pohybu a rozvoj zdravého životného štýlu u detí a mládeže v Petržalke.
Ide nám aj o prevenciu, získavanie plaveckých zručností, v snahe minimalizovať počet prípadov úmrtia vo vode utopením, ktoré je zvlášť u detí veľmi častým javom,“ konštatuje petržalská vicestarostka.

Plavecké výcviky potrvajú v aktuálnom školskom roku do 28. marca. Ako prvá príde na rad ZŠ Černyševského.

web od 2day